Διεθνή

Σολτς: Να διατηρηθούν τα μέτρα της πανδημίας- Απειλή η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων για την ΕΕ


Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επιδιώξει κατά την αυριανή διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων τη διατήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρώντας ότι αποδίδουν, όπως δηλώνει ο ίδιος στη Süddeutsche Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο, απαντώντας εμμέσως σε όσους ζητούν χαλάρωση των κανόνων.

«Δεν χρειαζόμαστε διόρθωση. Δεν υπάρχει λόγος ούτε για αυστηροποίηση ούτε για χαλάρωση. Και σίγουρα δεν βοηθάει στο μέσο του κύματος της παραλλαγής "Όμικρον" να χαλαρώσουμε τους κανόνες», τονίζει ο κ. Σολτς και προσθέτει ότι, κατά την άποψή του, «πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει». Σύμφωνα με τον Καγκελάριο, οι αυστηροί κανόνες που επέβαλε η Γερμανία καθυστέρησαν την έλευση της «Όμικρον» στη χώρα, σε σύγκριση με τους ευρωπαίους γείτονες.

Ανάλογη εισήγηση ετοιμάζει και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, το Συμβούλιο δεν συνιστά επιπλέον μέτρα, αλλά επιμένει στη διατήρηση των ισχυόντων και στη συνεπή εφαρμογή τους. Μόνο στην περίπτωση μεγάλης αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα, τονίζουν οι ειδικοί, χωρίς ωστόσο να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις. Επαναλαμβάνουν ωστόσο ότι ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και ο περιορισμός των επαφών. Αν το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν αυξηθεί, θα πρέπει να περιμένουμε και μεγάλη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων με βαριές επιπλοκές της Covid-19, προειδοποιεί το Συμβούλιο, ενόψει της αυριανής διάσκεψης, ενώ σημειώνει και ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα αυξηθούν, ακόμη και αν δεν το δείχνουν οι αριθμοί, λόγω υπερφόρτωσης των διαγνωστικών κέντρων.

Στην ίδια «γραμμή» βρίσκεται και ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη Rheinische Post τονίζει ότι μια χαλάρωση των μέτρων τώρα θα ήταν «σα να ρίχναμε λάδι στη φωτιά» και θα επιταχύναμε πολύ το τρέχον κύμα.

Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Καγκελάριος Σολτς στη συνέντευξή του εκφράζει την πεποίθηση ότι τελικά δεν θα χρειαστούν οι ψήφοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. «Εύχομαι την πλειοψηφία από κάθε άποψη. Στον λαό. Στη Βουλή. Στα κόμματα», λέει χαρακτηριστικά και υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την απόφασή του να μην υποβάλει η κυβέρνηση σχετικό νομοσχέδιο, αλλά να αφήσει τους βουλευτές, υπερκομματικά, να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Απειλή η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων για την ΕΕ

«Απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» χαρακτηρίζει την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων.

«Η εδαφική ακεραιότητα των χωρών είναι ένα από τα επιτεύγματα της συνεννόησης μετά το 1990, επομένως τα σύνορα δεν πρέπει να μετακινούνται δια της βίας. Πρέπει να ισχύουν νόμοι και κανόνες και όχι η στρατιωτική ισχύς», δηλώνει ο κ. Σολτς στην Süddeutsche Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο και αρνείται την κριτική που του ασκείται για επιφυλακτική θέση του Βερολίνου έναντι της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. «Έχω μιλήσει με καθαρά λόγια - και αυτά ισχύουν. Και ισχύει και ό,τι έχουμε συμφωνήσει οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι με την αμερικανική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος για τη Ρωσία», συνεχίζει ο Καγκελάριος, ο οποίος παράλληλα απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας να αποκλείσει το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις». Διευκρινίζει πάντως και ότι «ούτως ή άλλως η ένταξη άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη».

Σε ό,τι αφορά την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς τονίζει ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί, αλλά τάσσεται υπέρ των «προσεκτικών τιμωρητικών» μέτρων, εφόσον η Μόσχα δεν επιλέξει τελικά την αποκλιμάκωση. «Η λογική υπαγορεύει την επιλογή μέτρων τα οποία θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση για όσους παραβιάζουν τις από κοινού συμφωνηθείσες αρχές», συνεχίζει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD), αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι πρέπει να εξεταστούν και οι επιπτώσεις που θα είχαν οι κυρώσεις στην ίδια τη Γερμανία. «Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει μέτρο που δεν έχει συνέπειες και για εμάς», προειδοποιεί, αν και διαβεβαιώνει ότι είναι σύμφωνος με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το ποιες κυρώσεις είναι πιθανό να επιλεγούν. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης - και θα είμαστε», καταλήγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα