Οικονομία

Σόιμπλε για Ελλάδα: Σκέφτηκα να παραιτηθώ - Δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ


Ελλάδα ήταν ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα. Δεν έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στο ευρώ, από την αρχή", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του στους Financial Times.

Ο Σόιμπλε, μιλώντας για το ζήτημα της Ελλάδα, τονίζει: «Όταν ξέσπασε η κρίση χρέους της, έπρεπε να έχει πάρει ένα timeout 10 ετών από την ευρωζώνη – μία ιδέα που έθεσε στον ομόλογό του το διάστημα 2009-2011, Γιώργο Παπακωνσταντίνου», συμπληρώνοντας ότι  «του είπα ότι πρέπει να μπορείτε να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την ελληνική οικονομία επρόκειτο να είναι δύσκολες να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα για κάτι τέτοιο».

Ο Σόιμπλε επέμεινε και μεταγενέστερα σε αυτή την ιδέα, πιέζοντας για προσωρινό Grexit το 2015, κατά τη διάρκεια ακόμη μίας κρίσης χρέους, με την Ανγκελα Μέρκελ να διαφωνεί με αυτή την προοπτική.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας ανέφερε ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί για το θέμα αυτό, λέγοντας: «Το πρωί που ελήφθη η απόφαση, η Μέρκελ μου είπε: “Θα συνεχίσεις;”…  Ηταν μία από αυτές τις περιστάσεις, όπου ήμασταν πολύ κοντά στην παραίτησή μου».