Οικονομία

Societe Generale: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα τον Απρίλιο για την Ελλάδα


Σύσταση για αγορά ελληνικών ομολόγων

Σύντομα, ίσως και τον Απρίλιο, προεκλογικά, η Societe Generale αναμένει τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα .

Συγκεκριμένα, η τράπεζα της Γαλλίας βλέπει ως ενδεχόμενο ο οίκος να δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (Investment Grade – IG) κατά τις 21 Απριλίου. Η επόμενη πιθανή ημερομηνία είναι στις 20 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 2022 η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, η Fitch αναμένεται να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 27 Ιανουαρίου, σε BB+ με σταθερό outlook, από BB με θετικό outlook.

H Societe Generale αναφέρει: «Παρά τον κίνδυνο ύφεσης σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναμένουμε ότι θα αποκτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα», ενώ συστήνουν την αγορά των ελληνικών ομολόγων, παρουσιάζοντας  τις ακόλουθες προτάσεις για τα ομόλογα της Ευρωζώνης.

  • Πώληση 10ετών γαλλικών ομολόγων έναντι swaps
  • Συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών
  • Διατήρηση long θέσεων στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έναντι των ισπανικών ομολόγων, και
  • Τήρηση long θέσεων στα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα έναντι short θέσεων στα 10ετή βελγικά ομόλογα

Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας επισημαίνουν: «Προτιμούμε τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν έναντι των ιταλικών 10ετών (BTP). Τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας βελτιώνονται και αναβαθμίζονται και οι αξιολογήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση. Αντίθετα, υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας και την πολιτική σχέση της με την ΕΕ. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρεαστούν από την ποσοτική σύσφιξη της ΕΚΤ (QT), τα οποία πιθανότατα θα επηρεάσει μόνο η επανεπένδυση».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα