TECHin

Smartphone: Ένα «startup» που έγινε παντοδύναμο και αλλάζει ανεπιστρεπτί τον τρόπο ζωής


Τα πάντα στην καθημερινότητα του ανθρώπου συνδέονται πλέον με το smartphone του, από τις πιο πλούσιες γειτονιές του κόσμου στην 5η λεωφόρο στο Μανχάταν μέχρι τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη. Κάθε επιχείρηση που θέλει να παραμείνει ζωντανή, λαμβάνει υπόψη το γεγονός αυτό. Το smarphone υπήρξε κάποτε ένα «startup», που έγινε παντοδύναμο. Σήμερα κυριαρχεί παντού και αλλάζει τον κόσμο, αποτελώντας τη βάση για να δημιουργηθούν πάνω σε αυτό χιλιάδες νέα startups, όπως εύστοχα ανέφερε στέλεχος εταιρίας κινητών επικοινωνιών που βρέθηκε στο Παρίσι για την παρουσίαση των νέων smartphones της Huawei.

Το τεράστιο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην αγορά των έξυπνων κινητών και τον διεθνή ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη επιβεβαιώνει και ο μεγάλος αριθμός εκπροσώπων του τύπου που βρέθηκε στο Παρίσι - περισσότεροι από 2.000 από κάθε γωνιά του κόσμου - για να παρακολουθήσει την παρουσίαση των νέων μοντέλων της Huawei.

Από που αντλεί, όμως, την τεράστια αυτή «δύναμη» το smartphone να αλλάξει ριζικά τον κόσμο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και να φέρει καταιγιστικές αλλαγές, αρκετές από τις οποίες είναι ήδη ορατές τόσο στην καθημερινότητα όσο και στο επιχειρείν διεθνώς αλλά και στην χώρα μας;

Αναφέρονται χαρακτηριστικά ορισμένα συγκεντρωτικά επίσημα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας και τις εφαρμογές της στον παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς και τις δυνατότητες που έχουν φέρει οι νέες τεχνολογίες που δείχνουν μια μικρή μόνον εικόνα των εξελίξεων και της τεράστιας δυναμικής που έχει το smartphone:

  • Σε 5,8 δισεκατομμύρια θα αυξηθούν οι μοναδικοί συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας το 2025, από 5,1 δισ. που ήταν πέρυσι σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του GSMA Intelligence που εκπροσωπεί την βιομηχανία ψηφιακών επικοινωνιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης θα είναι στην Ευρώπη όπου το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της, εννέα στους δέκα πολίτες θα είναι συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας, με τους οκτώ στους δέκα να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό τους, που σημαίνει ότι θα έχουν smart phones
  • Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν χρήση του διαδικτύου από το κινητό τους τηλέφωνο μέχρι το 2025, ποσοστό που ξεπερνά το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του GSMA, που διατυπώθηκαν στο τελευταίο Mobile WorldCongress στην Βαρκελώνη. Σήμερα ήδη κάνουν χρήση του διαδικτύου μέσω του κινητού τους περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι.
  • Οι κάτοχοι smartphone θα επικοινωνούν, μέσω των κινητών τους, 65 φορές την ημέρα, το 2023, γεγονός που σημαίνει πως αυτό το ποσοστό θα είναι αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με σήμερα (μελέτη τη Deloitte) 
  • Το 50% της παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο θα πραγματοποιείται σε οθόνες κινητών συσκευών, όπως tablet, smartphones και laptop, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 85% σε σχέση με το 2010, ενώ μόνο τα smartphone θα αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο αυτής της παρακολούθησης (αύξηση 160% σε σχέση σε το 2010), σύμφωνα με έκθεση του Consumer Lab που έχει δημοσιοποιήσει η Ericsson
  • Η ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων - του Internet of Things - θα δικτυώσει με το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο περισσότερες από 50 δισεκατομμύρια συσκευές μεταξύ τους, μέχρι το 2020 δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στο επιχειρείν. Δημιουργήθηκαν έτσι οι όροι «έξυπνο» αυτοκίνητο, «έξυπνο» σπίτι, «έξυπνη» πόλη και εκατοντάδες ακόμη που ακούγονται ολοένα και περισσότερο, προσφέροντας ολοένα και μεγαλύτερες εφαρμογές, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν τεχνολογικά startups.
  • Η ευρεία διείσδυση IoT συνδέεται καθοριστικά από το πότε χρονικά θα είναι έτοιμο για εμπορική εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα το 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, που θα έχουν εκπληκτικές δυνατότητες σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα: 10 με 100 φορές αυξημένος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db. Οι εκπληκτικές αυτές επιδόσεις θα επιτρέπουν την διασύνδεση, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών, μηχανών και όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με την κινητή τηλεφωνία.
  • Η συνεισφορά στο παγκόσμιο ΑΕΠ του οικοσυστήματος κινητών επικοινωνιών είναι 4,6% σήμερα (3,9 τρισ. δολάρια) και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 4,8 τρισ. δολάρια. Οι άμεσες θέσεις εργασίας που δίνει το οικοσύστημα είναι 14 εκατομμύρια και επιπλέον 17 εκατομμύρια έμμεσες θέσεις εργασίας.

Συνεργάτης του ανθρώπου

Είμαστε πλέον στην εποχή όπου το κινητό μετατρέπεται με ταχύτατα βήματα σε ψηφιακό συνεργάτη του ανθρώπου. Με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών το κινητό μαθαίνει σταδιακά το καθημερινό πρόγραμμα του κατόχου του καθώς και τις συνήθειες του, ακόμη και τα μυστικά του που ίσως δεν γνωρίζουν ούτε οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, με αποτέλεσμα όχι μόνον να του το υπενθυμίζει αλλά και να έχει τη δυνατότητα να του κάνει και προτάσεις, επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη που ασχολούνται με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Καθοριστικό ρόλο στη ανάδειξη του κινητού τηλεφώνου σε παντοδύναμη συσκευή διαδραματίζει και το γεγονός της ανάπτυξης του Internet of Things (IoT). Από το κινητό τηλέφωνο γίνεται πλέον εφικτός ο έλεγχος από απόσταση δισεκατομμυρίων συσκευών κάθε μεγέθους καθώς και η πραγματοποίηση εκατοντάδων εργασιών και συναλλαγών που μέχρι σήμερα απαιτούσαν αποκλειστικά φυσική παρουσία.

Με ποιο τρόπο όμως το κινητό μετατρέπεται σε συνεργάτη του κατόχου του;

Με την ενσωμάτωση στην λειτουργία του των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence ή εν συντομία AI). Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται και θα βρίσκονται σχεδόν παντού, από την αγορά ενός προϊόντος, την παρακολούθηση μίας ταινίας και τους ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς, μέχρι τα ρομπότ, τα αυτόνομα οχήματα και τις διαγνώσεις ασθενειών και παθήσεων. Όπως αναφέρεται στη Λευκή Βίβλο «Mobile AI and the Future of Intelligent Devices», που συνέταξε η εταιρία αναλύσεων IDC και χρηματοδότησε η Huawei, η τεχνητή νοημοσύνη «θα γίνει ένα σύμβολο, όπως ακριβώς ήταν και η ατμομηχανή στην έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης».

Η πλατφόρμα που θα επωφεληθεί περισσότερο από τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης είναι τα smartphones καθώς βελτιώνει ήδη σημαντικά τις εφαρμογές προσωπικών βοηθών, ενισχύοντας έτσι τη συνολική εμπειρία χρήσης των smartphones.

Οι ψηφιακοί προσωπικοί βοηθοί έχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα, για παράδειγμα να αναγνωρίζουν τον τίτλο της ταινίας που φαίνεται σε μία φωτογραφία μίας υπαίθριας διαφήμισης, να βρίσκουν τους κινηματογράφους που παίζεται και να κλείνουν εισιτήρια βάσει του ημερολογίου του χρήστη, ζητώντας από τον τελευταίο απλά μία έγκριση.

Ένας πιθανός συνδυασμός συστημάτων, λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και μηχανικής μάθησης (machine learning) που προκύπτει βάσει τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε για παράδειγμα να δώσει τη δυνατότητα στα καταστήματα να αναγνωρίζουν τους πελάτες τους, να τους προσφέρουν συμβουλές και ιδέες κατά τις αγορές τους και να τους διευκολύνουν κατά την πληρωμή και την παραλαβή των παραγγελιών τους με πλήρως αυτοματοποιημένες, αυτόνομες λειτουργίες χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση, όπως μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η νέα αυτή γενιά εφαρμογών θα είναι σε θέση να δώσει πνοή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενισχύοντας εντυπωσιακά την εμπειρία του καταναλωτή.

Η ραγδαία όμως αυτή ανάπτυξη που παρατηρείται στην διείσδυση στο διαδίκτυο μέσω κινητών, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του IoT που δημιουργεί τον διασυνδεδεμένο κόσμο, αλλάζει ριζικά και τον τρόπο που πραγματοποιούσαμε μέχρι σήμερα τις καθημερινές μας συναλλαγές, πολλές ακόμη εργασίες αλλά και γενικότερα το επιχειρείν.

Για παράδειγμα στον τομέα των συναλλαγών, όπως έχει αναφέρει επιτελικό στέλεχος στον τομέα της Καινοτομίας της Visa Europe, Bill Gajda, ήδη σε πόλεις, όπως το Λονδίνο μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει το σύνολο των καθημερινών του πληρωμών, ψηφιακά μέσω του κινητού του τηλεφώνου, χωρίς την χρήση καθόλου μετρητών ή ακόμη και πλαστικού χρήματος.

Έλεγχος συσκευών από το κινητό

Τα πάντα επηρεάζονται ήδη και σταδιακά συνδέονται με το κινητό τηλέφωνο, από ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, κλιματιστικά, καφετέριες, συστήματα πυρασφάλειας, συστήματα συναγερμών, θέρμανσης, μετρητές κατανάλωσης νερού και ηλεκτρικού, drones κλπ, καθώς πλέον όλα γίνονται «έξυπνα».

Τα πάντα θα μπορούν όμως να ελέγχονται και από το κινητό τηλέφωνο, από τις καλλιέργειες στο χωράφι του αγρότη που θα μπορεί κανείς να τις παρακολουθεί και να τις οργανώνει από το κινητό του, τις παραγγελίες, την διακίνηση και γενικότερα την μεταφορών των προϊόντων κάθε είδους επιχείρησης στην βιομηχανία, στο λιανεμπόριο, στην ναυτιλία, μέχρι την κυκλοφορία στους δρόμους, στα λιμάνια στα αεροδρόμια.

Η εποχή όπου το κινητό τηλέφωνο θα εξελιχθεί σε ένα παντοδύναμο μέσο έχει ήδη ξεκινήσει και αλλάζει πλέον ανεπιστρεπτί τον τρόπο ζωής που ξέραμε μέχρι πριν μερικά χρόνια.

Αλλάζουν, λοιπόν, τα πάντα και ταχύτατα, με επίκεντρο το κινητό τηλέφωνο. Αλλάζουν τα επαγγέλματα, καταργούνται ορισμένα, έρχονται νέα, αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα, μεταβάλλεται ριζικά το επιχειρείν, αλλάζει ακόμη περισσότερο η ανθρώπινη επικοινωνία, οι ανθρώπινες συμπεριφορές.

Μένει το συναίσθημα.

Θα βρεθεί, άραγε, εφαρμογή για να το προστατεύσει;
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα