Επιχειρήσεις

Smart Cities: Πόλεις με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές στις οποίες επιλέγεις να ζεις!


Η Nova μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, επενδύει στη ψηφιακή μετάβαση και κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα με ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την εθνική ψηφιακή στρατηγική, έχουν επιταχύνει δραματικά τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας επιτάσσει η τεχνολογία αιχμής να αγκαλιάσει όλες τις πόλεις δημιουργώντας υποδομές για ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για κάθε πολίτη ανεξάρτητα του αν κατοικεί σε μια μεγάλη πόλη σε απομακρυσμένη περιοχή.

Ο λόγος για τις smart cities ή αλλιώς τις «έξυπνες πόλεις» οι οποίες εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, δημιουργούν ευκαιρίες, διασυνδέουν υπηρεσίες, μειώνουν κόστη, γλιτώνουν χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες, σέβονται το περιβάλλον και κυρίως παραμένουν ανθρωποκεντρικές.

karteliasΓια τις εφαρμογές που προωθεί η Nova στον τομέα των έξυπνων πόλεων μίλησε στο Σin ο Κηρύκος Καρτελιάς, Public Sector & ICT Account Manager της εταιρίας Με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων, η NOVA επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) και προσφέρει μία νέα, ολοκληρωμένη σειρά ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών για «έξυπνες» πόλεις, οι οποίες αποσκοπούν στην έμπρακτη
βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Οι ψηφιακές λύσεις της NOVA περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης των Υδάτων (Smart Water Management) για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων των πόλεων, Έξυπνης Στάθμευσης (Smart Parking), όπου μέσα από τη χρήση του προηγμένου δικτύου της NOVA / WIND διευκολύνεται η εξεύρεση ελεύθερων θέσεων στάθμευσης από τους οδηγούς, καθώς και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων (Buildings Energy Management), για τη βελτίωση του σχεδιασμού και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Η ευρεία γκάμα ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών που έχει δημιουργηθεί περιλαμβάνει και έξυπνες λύσεις για την υγεία (e-health), την κινητικότητα (smart mobility), τον ψηφιακό πολιτισμό αλλά και την πολιτική προστασία , που αποτελούν βασικούς στρατηγικούς άξονες δραστηριότητας της Nova/ WIND.

Δήμος Αμαρουσίου: έργο για την έγκαιρη προειδοποίηση πλημμυρών

Για να δώσει μια καλύτερη εικόνα των έργων που υλοποιεί η Nova αυτό το καιρό, ο Κ. Καρτελιάς αναφερεται στο project της έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών στον Δήμο Αμαρουσίου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο δίκτυο αισθητήρων σε αγωγούς αποχέτευσης όμβριων που επιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της στάθμης και ταχύτητας ύδατος.

Τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία στο δίκτυο απορροών οι αισθητήρες θα μεταδίδουν έγκαιρα και έγκυρα στις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, μέσω πλατφόρμας έξυπνης πόλης, ενημέρωση για την πορεία παροχέτευσης των όμβριων υδάτων.  Τα δεδομένα που παράγονται από τους αισθητήρες ταχύτητας και στάθμης μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο και μέσω του εκθετικού δικτύου επικοινωνιών της NOVA/ Wind στην πλατφόρμα που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται (big data analytics) και μέσω εξειδικευμένων αλγορίθμων προβλέπει και αποτρέπει πλημμυρικά φαινόμενα».

nova

Μικρές Κυκλάδες: Μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού

Με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα μικρά κατοικημένα νησιά του Αιγαίου , πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα, στις μικρές Κυκλάδες ένα ολοκληρωμένο πιλοτικό έργο μεταφοράς φαρμακευτικού και υγειονομικό υλικού, μέσω του δικτύου 5G της Nova και drone.

Το καινοτόμο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα που είχε διάρκεια 4 μήνες, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία UCANDRONE, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, μας εξηγεί ο κ. Καρτελιάς.

Στόχος του προγράμματος ήταν να εξυπηρετήσει και να εξοπλίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό, νησιά στα οποία δεν υπάρχουν φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το πρόγραμμα κατέδειξε σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, στους κατοίκους, στην εθνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς με την χρήση του drone μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων και το αντίστοιχο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά κυρίως προσφέρονται πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Το drone είχε καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις από το νησί της Νάξου προς τα μικρά νησιά Κουφονήσι, Ηρακλειά και Σχοινούσα, καθώς και έκτακτες πτήσεις, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, για τη μεταφορά όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Στο πλαίσιο του έργου έγινε χρήση τεχνολογίας 5G και αναπτυχθήκαν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσω συγκέντρωσης δεδομένων από διάφορες πηγές, ενώ ταυτόχρονα διερευνήθηκαν επιχειρησιακά θέματα ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κάθε νησιού και να υπάρχει εγγυημένο επίπεδο υπηρεσίας.

Ψηφιακή Ελλάδα: Η Nova επενδύει στις οπτικές ίνες

Ο κ. Καρτελιάς μας εξηγεί τη στρατηγική της Nova στη νέα τεχνολογική επανάσταση που θα βιώσουμε τα επόμενα έτη.  Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την εθνική ψηφιακή στρατηγική, έχουν επιταχύνει δραματικά τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Η επόμενη 5ετία αναμένεται να φέρει μια ψηφιακή επανάσταση, καθώς έχουν διαμορφωθεί και χτίζονται συνεχώς ευνοϊκότερες συνθήκες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσω της χρήσης τεχνολογιών αιχμής με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Φυσικά η επανάσταση αυτή δεν αφορά μόνο επιχειρήσεις (ιδιωτικές ή δημόσιες) αλλά και τα ίδια τα νοικοκυριά αφού πλέον το 5G είναι εδώ αλλά και η οπτική ίνα φτάνει μέχρι την πρίζα του σπιτιού μας προσφέροντας πραγματικά ιλιγγιώδης ταχύτητες.

Η NOVA αρωγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

Η NOVA συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με μία επένδυση για τα ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027. Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που πραγματοποίησε η United Group τα τελευταία 2 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Νοva έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας. Με την επένδυση αυτή η Nova θα εγκαταστήσει υποδομές για το μέλλον, με την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών νέας γενιάς, που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για υπερυψηλές ταχύτητες.

Μάλιστα, πολύ σύντομα οι συνδρομητές της Nova θα μπορούν να απολαύσουν ταχύτητες 1 Gigabit, μέσα από το λανσάρισμα νέων εμπορικών πακέτων οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH).

Η Nova στο πλαίσιο του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, θα δημιουργήσει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber to the home), και θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς (5G), δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα των ψηφιακών υποδομών με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες NOVA