Διεθνή

Σλοβακία: Έγκριση προϋπολογισμού που προβλέπει υψηλότερες δαπάνες για το 2023


Η Βουλή της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2023 μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτήν την εβδομάδα ανάμεσα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ και έναν πρώην κυβερνητικό εταίρο προκειμένου ο τελευταίος να υποστηρίξει τα σχέδια δαπανών ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός, με προβλεπόμενο έλλειμμα 6,4% του ΑΕΠ, μεγαλύτερο από εκείνο του 2022, περιλαμβάνει αύξηση των φόρων στο ρωσικό αργό, στη μεταφορά αερίου, στα ποτά και στα τυχερά παιχνίδια και χαμηλότερο ΦΠΑ στην εστίαση και άλλες ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Η συμφωνία απέτρεψε το ενδεχόμενο η Σλοβακία, μέλος της ευρωζώνης, να ξεκινήσει το 2023 με έναν προσωρινό προϋπολογισμό που θα μείωνε τις νέες δαπάνες, έναν κίνδυνο που αντιμετώπιζε εν μέσω μηνών πολιτικών αντεγκλήσεων που κατέληξαν στην πτώση της κυβέρνησης του Χέγκερ την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνομιλίες των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το 2023 συνεχίζονται.

Ο προϋπολογισμός αντιμετώπισε επικρίσεις, με τον υπουργό Ενέργειας Κάρελ Χίρμαν να προειδοποιεί πως ένας φόρος στη μεταφορά αερίου θα πλήξει την εταιρία αερίου Eustream και θα απειλήσει τις ροές αερίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το μοναδικό διυλιστήριο Slovnaft εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για έναν φόρο στα υπερβάλλοντα κέρδη του τομέα. Οι βουλευτές ενέκριναν έναν χαμηλότερο από τον σχεδιαζόμενο φορολογικό συντελεστή στο 55% στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό.

Ο Χάγκερ είχε συμφωνήσει για τον προϋπολογισμό με τον πρώην υπουργό Οικονομικά Ρίτσαρντ Σούλικ, το κόμμα του οποίου, SaS, αποχώρησε από τον συνασπισμό τον Σεπτέμβριο και καταψήφισε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση, σε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που οδήγησε στην πτώση της.

Το υπουργικό συμβούλιο του Χέγκερ ασκεί τώρα καθήκοντα υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ορισμένα κόμματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Χέγκερ ότι προκαλεί το χάος και δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, έκαναν έκκληση για εκλογές πριν από την κανονική διεξαγωγή τους στις αρχές του 2024, αλλά δεν διαθέτουν ακόμη αρκετές ψήφους ώστε να το επιτύχουν.

Ο προϋπολογισμός του 2023 ωθεί το έλλειμμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ το 2022, αρκετά πιο πάνω από την οροφή 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε αύξηση του δημόσιου χρέους στο 59,3% του ΑΕΠ φέτος, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, και την ελαφρά μείωσή του το 2023.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών κα επικεφαλής του κόμματος OLANO του Χέγκερ, Ίγκορ Μάτοβιτς, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Χέγκερ, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα