Οικονομία

Σκυλακάκης: Τέλος καλοκαιριού τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης- Ο τουρισμός στο 50% του 2019


Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανέφερε στο newmoney.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο ίδιος διευκρίνισε τη «φιλοσοφία», τους στόχους και το σχετικό χρονοδιάγραμμα του ελληνικού σχεδίου για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι για κρατήσει ένα και όχι ενάμιση το τελευταίο κρίσιμο «μίλι της επιδημιολογικής κρίσης» πρέπει «κάποιοι να σταματήσουν επιτέλους να κλείνουν το μάτι στα κορωνο-πάρτι και τα κορωνο-συλλαλητήρια» και να αξιοποιηθεί από τον καθένα μας με ευφυή τρόπο το εργαλείο των self tests για να προστατέψουμε εμάς, τους δικούς μας και την οικονομία και κοινωνία γενικότερα.

Παράλληλα, αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», εξηγεί τι θα γίνει αν φύγει η τελεία από τη μέση, επισημαίνει τους δημοσιονομικούς κινδύνους αλλά και αναδεικνύει τις αισιόδοξες παραμέτρους για την υπέρβαση των δύσκολων καταστάσεων.

Προβλέπει, επίσης, ότι ο φετινός τουρισμός θα φτάσει στο 50% του 2019 και ίσως λίγο παραπάνω, προσβλέπει επί της ουσίας στον «τουρισμό της τελευταίας στιγμής» και καρφώνει τον λαϊκισμό. Ο ίδιος απαντά στο ερώτημα για την επιστρεπτέα προκαταβολή εάν ήταν δική του ιδέα, μιλά για το άνοιγμα της εστίασης και για το πώς εκτιμά ότι θα καλυφθεί πλέον το επενδυτικό κενό.

Ο κ. Σκυλακάκης απαντά επίσης για τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα σημείωσε πως «μετά το τέλος μίας τόσο βίαιης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις. Μέχρι σήμερα, τόσο από πλευράς ΑΕΠ, όσο και από πλευράς ανεργίας τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι διεθνείς οργανισμοί. Για παράδειγμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ύφεση 9,5% τον Οκτώβριο του 2020 και ανεργία 20% και καταλήξαμε σε ύφεση 8,2% και ανεργία στο 16,2%. Η ελπίδα μας είναι ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, την επομένη της κρίσης της πανδημίας, θα αντισταθμιστούν από την αναβαλλόμενη κατανάλωση, τις υψηλές αποταμιεύσεις που έχουν ξεπεράσει τα 21  δισ. ευρώ επιπλέον στη διάρκεια της κρίσης και βέβαια από την σταδιακή είσοδο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Σημαίνει ότι γρήγορα θα τα ξεπεράσουμε».

Εν συνεχεία ξεχώρισε το πιο σημαντικό πρόγραμμα, αυτό των δανείων που θα κινητοποιήσει 32 δισ.. ιδιωτικές επενδύσεις, και το έργο του ελληνικού σχεδίου, την ψηφιοποίηση του κράτους τόνισε ότι «υπάρχουν 10 δρόμοι για να πάει στραβά το σχέδιο και ένας μόνος για να επιτύχει».

Κατά τον ίδιο ο βασικός κίνδυνος για τα δημοσιονομικά; «Και σήμερα και στο μέλλον και πάντα, είναι ο λαϊκισμός. Όσο αυτός ηττάται στην κοινωνία, τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν κινδυνεύουν», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση ακολούθησε ευτυχώς «μία συνετή πολιτική και δεν υιοθετήσαμε τη λογική ”Αλέξη, δώστα όλα”, που μας πρότεινε ο κύριος Τσίπρας στην αρχή της πανδημίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις