Οικονομία

Σκυλακάκης: Σταδιακά θα καταργηθούν εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος


Στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και υπογράμμισε ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα του αναμενόμενου για το 2019 και πρόσθεσε πως η υπέρβαση του στόχου οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποία τον Ιανουάριο έφτασε τα 300 εκ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα ήταν ακριβώς στον στόχο.

Ο ίδιος ανέφερε πως το μεγάλο στοίχημα για το 2020 είναι οι επενδύσεις.

Για την εισφορά αλληλεγγύης, ο υφυπουργός δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θέλει να την καταργήσει, αλλά σταδιακά και η πρώτη μείωση θα λάβει χώρα το 2020, ενώ σε βάθος 4ετίας δεν θα υφίσταται και το τέλος επιτηδεύματος, σταδιακά και πάλι, αλλά για αυτό δεν προβλέπεται κάποια μείωση τη χρονιά που διανύουμε.

Για τις αποδείξεις, επεσήμανε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά κλάδους στους οποίους παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή και στις περιπτώσεις αυτές ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι αποδείξεις αυτές θα μετράνε διπλά για το στόχο του 30%, ή ακόμη θα υπάρχουν και μειώσεις φόρου. Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πωςΟι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες και μάλιστα θα ξεκινήσει και μια διαφημιστική καμπάνια.

Στη φορολοταρία, οι 1.000 τυχεροί δεν θα κερδίζουν 1.000 ευρώ κάθε μήνα, αλλά μεγαλύτερα δώρα, ακόμη και ακίνητα.

Παράλληλα, είπε πως από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει και η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Ο υφυπουργός υποστήριξε επίσης ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και αυτό θα προχωρήσει ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί.

Κλείνοντας, μίλησε και για τη δημοσιονομική πλευρά του Μεταναστευτικού, λέγοντας ότι υπάρχει μια ανησυχία για το αν τα κονδύλια για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά, τα οποία θα προέλθουν από την ΕΕ, θα εξασφαλιστούν εγκαίρως ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.