Άμυνα & Διπλωματία

Σκοπιανό: Ο μακρύς δρόμος για την επικύρωση της συμφωνίας


Ποια είναι τα επόμενα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν, για να επικυρωθεί η συμφωνία. Οι σκόπελοι και το χρονοδιάγραμμα

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έδωσαν τα χέρια για το Σκοπιανό, ωστόσο, η τελική επικύρωση της συμφωνίας περιλαμβάνει ένα αυστηρό πλαίσιο προϋποθέσεων, προαπαιτούμενων και βημάτων που πρέπει να υλοποιήσει η ΠΓΔΜ. 

Η Αθήνα διαθέτει ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες που της επιτρέπουν να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων (συνταγματική αναθεώρηση) και κυρίως διατηρεί το δικαίωμα-ρήτρα αυτόματης αναίρεσης της συμφωνίας, αν τα Σκόπια παρεκλίνουν από τα συμφωνηθέντα.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία και κυρίως το χρονοδιάγραμμα για την οριστική διακπεραίωση-επίκυρωσή της, προσφέρει άπλετο χρόνο στη κυβέρνηση να διαχειριστεί τις εντάσεις στο εσωτερικό και να αντιμετωπίσει επαρκώς την επιθετική ρητορική που θα ξεδιπλώσει η Νέα Δημοκρατία.

Η εξεφρασμένη δια στόματος Πάνου Καμμένου διαφωνία του Ανεξάρτητων Ελλήνων για το «deal» στο Σκοπιανό, δεν ανησυχεί την κυβέρνηση. Η κυβερνητική συνοχή δεν πρόκειται να κλυδωνιστεί, με δεδομένη τη στήριξη-παρά τη διαφωνία- που παρέχουν οι ΑΝΕΛ στο Μαξίμου, το οποίο θεωρεί διαχειρίσιμες και «ακίνδυνες τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας, να δημιουργήσει ζήτημα «δεδηλωμένης» στην κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι οι εσωτερικές αντιδράσεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή, είναι διαχειρίσιμες, το Μαξίμου θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του, στα επόμενα άκρως κρίσιμα βήματα που απαιτούνται, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τα βήματα και οι ασφαλιστικές δικλείδες

Το πρώτο βήμα θα γίνει με την υπογραφή της συμφωνίας, στις Πρέσπες, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Από κει και πέρα το βάρος «πέφτει» στην ΠΓΔΜ και κυρίως στον πρωθυπουργό Ζάεφ ο οποίος θα πρέπει: να περάσει τη συμφωνία από την σκοπιανή Βουλή (αναμένεται να το πράξει καθώς διαθέτει την πλειοψηφία) και κατόπιν να διεξάγει το δημοψήφισμα. 
Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο και θα αφορά την έγκριση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» καθώς και των συνταγματικών αλλαγών. Θα έχει προηγηθεί η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και η Γενική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου.

Υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η Αθήνα θα ανάψει το «πράσινο» φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της βαλκανικής χώρας. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να σταματήσει άμεσα-αυτόματα την ενταξιακή διαδικασία, αν διαπιστώσει ότι τα Σκόπια δεν προωθούν ως οφείλουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Στην περίπτωση που οι Σκοπιανοί πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος, εγκρίνουν τη συμφωνία, τότε θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν πράξη οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ.

Έμπειροι αναλυτές προσδιορίζουν το τέλος της διαδικασίας, στον Μάρτιο-Απρίλιο του 2019. Μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τα παραπάνω, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση, η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, με στόχο την επικύρωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα