Άμυνα & Διπλωματία

Σκοπιανό: Η Ρωσία καταγγέλλει τη Δύση και απειλεί με βέτο


Έμμεση ρωσική απειλή για βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγράφεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με αφορμή το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Η Μόσχα προαναγγέλλει επί της ουσίας ότι θα συνεχίζει τη «μάχη», χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου το δυσμενές σενάριο γι’ αυτήν: να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και τα Σκόπια να «πέσουν» στην αγκαλιά της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σκοπιανό σύνταγμα. Παράλληλα επισημαίνει ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο και καταγγέλλει ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι συμμετείχαν σε μεγάλης κλίμακας προπαγάνδα, υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής: 

Στις 30 Σεπτεμβρίου η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» διεξήγαγε δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Η προσέλευση του 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον). 
Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι «Μακεδόνες» ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν – με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και  κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους. 

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της «Μακεδονίας» δεν ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος χαιρετίστηκαν αυτομάτως από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., καθώς και της Ουάσιγκτον. Η επιθυμία εξασφάλισης και επιτάχυνσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη θέληση του λαού της Μακεδονίας είναι εμφανής. Η δική μας θέση αρχής παραμείνει η ίδια: Μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών μεταξύ τους, χωρίς εξωτερική παρεμβολή και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της «Μακεδονίας», όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον «Μακεδόνα» πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακόμη και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος. Σημειώνουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα