Πολιτική

Σκόπελος για ΝΔ η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας


Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με την επικείμενη αναθεώρηση της  σχετικής συνταγματικής διάταξης, έχει ήδη άρει ένα μεγάλο εμπόδιο για την εξάντλησης της τετραετίας της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, η ανάδειξη του νέου ΠτΔ για την περίοδο 2020-2025 δεν είναι ανέφελη για το κυβερνών κόμμα, όπως έμοιαζε αρχικά. Κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιλογή του προσώπου που θα υποδειχθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, όταν του υποβλήθηκε η σχετική ερώτηση, παραπέμποντας σε χρόνο μετά τη συνταγματική αναθεώρηση. Η διπλωματική απάντησή του ήταν η ακόλουθη:

«Αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας αν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση πριν από την ώρα της. Θυμίζω ότι μεσολαβεί και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία αφορά πρωτίστως τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου η δική μας πρόταση -και με αυτή θα προσέλθουμε στη συζήτηση- είναι στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος με την αυξημένη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος να εκλέγεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Άρα κάθε πράγμα στον καιρό του».

Η συγκεκριμένη δήλωση προδίδει διάθεση να κερδίσει χρόνο, για να αποκρυσταλλώσει την πρότασή του. Χρόνος όμως που δεν είναι άπλετος, καθώς η πρώτη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον ΠτΔ θα πρέπει να διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ο Μητσοτάκης δεν ψήφισε Παυλόπουλο

Επίσης, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός κάνει και άλλες σκέψεις, πέραν της πρότασης για νέα θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου. Διαφορετικά θα αρκούσε μια απλή δήλωσή του και πριν την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης για να κλείσει το θέμα. Άλλωστε, οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά από την άρνηση του Π. Παυλόπουλου να υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως το 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για ΠτΔ με την εξής αιτιολόγηση: «Δεν αντιστάθηκε στις σειρήνες του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Δεκέμβριο 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».

Επιπλέον, υφίσταται και η παράδοση των τελευταίων δεκαετιών η κυβερνώσα παράταξη να υποδεικνύει για ΠτΔ πρόσωπο προερχόμενο από άλλη πολιτική πλευρά, προκειμένου να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε το εξέχον στέλεχος της κεντροδεξιάς Π. Παυλόπουλο. Άρα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να συνεχίσει τον δρόμο της συναίνεσης θα πρέπει να στραφεί προς την κεντροαριστερά.

Οι Σαμαρικοί απειλούν με «μπουρλότο»

Λαμβάνοντας προφανώς τέτοια μηνύματα το σαμαρικό στρατόπεδο, του οποίου οι σχέσεις με την ηγεσία της ΝΔ είναι τεταμένες προειδοποιεί με «μπουρλότο» στο κόμμα, αν επιλεγεί κεντροαριστερός για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η οξύτατη αντίδραση ενδεχομένως να συνδέεται και με το φημολογούμενο ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το προεδρικό αξίωμα.  

Από την πλευρά του η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ τάχθηκε υπέρ μιάς νέας θητείας του Π. Παυλόπουλου, αναφέροντας: «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας καλός Πρόεδρος και γι' αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του».

Ο ίδιος σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (151 ψήφους) μίλησε για αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση.  «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα», δήλωσε.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα