Αγορές

"Σκοντάφτει" στις 1.000 μονάδες το χρηματιστήριο


Οκτώ χρόνια και δύο μήνες περίμενε η αγορά να δει τον ΓΔ με τετραψήφιο νούμερο, στις 1.000 μονάδες και πάνω. Τον είδε επιτέλους σήμερα, αλλά μόνο για λίγο. Η οριστική κατάληψη του "οχυρού" αποδεικνύεται δύσκολη και η υπέρβαση του θα χρειασθεί μεγαλύτερη "δύναμη πυρός" - σε εισροές κεφαλαίων και νέες τοποθετήσεις, που θα ανανεώσουν και θα ενισχύσουν την ανοδική δυναμική.

Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ έχασαν τα αρχικά κέρδη τους, βρέθηκαν στο κόκκινο και τώρα κινούνται με εναλλαγές προσήμων. Οι 1.000 μονάδες παραμένουν λοιπόν ισχυρό ψυχολογικό φράγμα, όπου θα κριθεί αν η αγορά θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάκαμψης, ή θα κυριαρχήσει η λογική του "κάλλιο πέντε και στο χέρι", που θα φέρει αναπόφευκτα τη διόρθωση - μάλλον πρόσκαιρη και μικρού εύρους.

 Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου θα ανοίξει  το δρόμο για μία μεγαλύτερη ανοδική κίνηση, με πρώτο προσιτό στόχο τις 1.045 μονάδες και επόμενο τις 1.250. Ανασταλτικός παράγοντας η εκλογική αβεβαιότητα, που θα ενισχύεται όσο πλησιάζει η ημέρα της κάλπης.

Θετικές οι εξελίξεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στο πεδίο των επιχειρήσεων - με deals, επενδυτικά σχέδια και αναμενόμενα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 - θα συνεχίσουν να δίνουν "καύσιμα" στην αγορά. Ο μεγάλος καταλύτης θα είναι βέβαια οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

 Εισρέουν κεφάλαια

 Προς το παρόν συνεχίζονται οι εισροές ξένων κεφαλαίων και οι τοποθετήσεις σε τράπεζες και βιομηχανικά blue chips, ενώ σταδιακά το αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτείνεται σε μετοχές εταιρειών μέσης-μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική και προοπτικές.

 Η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα αυξημένη και σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 23 εκατ. ευρώ, συν 3,5 εκατ.που είναι η αξία διακινηθέντων πακέτων.

 Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι με την υπέρβαση των 1.000 μονάδων το αγοραστικό ενδιαφέρον θα αυξηθεί περαιτέρω. Σημαντικές εισροές φρέσκου χρήματος αναμένονται από εγχώριους επενδυτές-αποταμιευτές, που παρέμεναν ως τώρα επιφυλακτικοί βλέποντας τις τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν.

Σημαντική παράμετρος για τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό θα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα 'σημειωτόν", χωρίς ουσιώδεις μεταβολές στους βασικούς δείκτες.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο ημίωρο και στη συνέχεια πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,68% στις 1.004,57 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 998 με οριακές απώλειες 0,10%. Κατά 0,10% υποχωρεί και ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.423,2 μονάδες. Ανοδο 0,85% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,72% και τώρα χάνει 0,35%, έχοντας κινηθεί καθοδικά μέχρι -0,98%. Στο προσκήνιο παραμένει η μετοχή της Attica Bank, που κέρδιζε νωρίτερα 20% και τώρα βρίσκεται στο +12%. Επισημαίνεται ότι σε 7 συνεδριάσεις μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από το γκρουπ Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ, η μετοχή έχει κερδίσει πάνω από 120%(!), ανεβαίνοντας από τα 0,08 ευρώ σε 0,20.

Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -1,8%, Eurobank και Alpha -1,2%, Εθνική και Πειραιώς -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +1,9%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος +1,4%, Ελλάκτωρ +0,9%, Τιτάν +0,7%.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Σαράντης -2,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,9%, Motor Oil, Aegean και Autohellas -1,3%, Jumbo -1,1%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Premia +2,7%, Παπουτσάνης +2,2%, ΑΔΜΗΕ και Briq +1,3%. Στο κόκκινο Ιντρακάτ -3%, Αβαξ -2%,  Epsilon -1,8%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα