Πολιτική

Σκληρό πόκερ για το ελληνικό χρέος


Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της Τρίτης

 Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής ανακύπτει στις συζητήσεις  με τους δανειστές για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, τον αποκαλούμενο αυτόματο «κόφτη», καθώς οι εκπρόσωποι των Θεσμών επανέρχονται στην αξίωση να προσδιοριστούν από τώρα και με σαφήνεια ποιές δαπάνες θα κόβονται, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος στήριξης.

Η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών να αποφασίσει τι θα κοπεί - εάν και όταν υπάρξει απόκλιση. Το θέμα παραμένει λοιπόν ανοικτό και εξ αιτίας της εκκρεμότητας στο αρχικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή, δεν θα περιληφθεί διάταξη για τον μηχανισμό-«κόφτη».

Οπως έγινε γνωστό από το ΥΠΟΙΚ, σχετική τροπολογία  θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο πριν από την ψήφιση του στη Βουλή, που έχει προγραμματισθεί να γίνει την Κυριακή.

Σε ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται «για λόγους τεχνικής επεξεργασίας». Υπηρεσιακοί παράγοντες επισήμαιναν όμως ότι για να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη σχετικά με τον Μηχανισμό Διόρθωσης Αποκλίσεων, πρέπει να έχει δοθεί  «πράσινο φως» από τους Θεσμούς, ώστε να μην προκύψει σοβαρότερη εμπλοκή και χρειασθεί τελικά να ψηφισθεί νέα ειδική τροπολογία.

Επί του παρόντος  δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ δανειστών και ελληνικής πλευράς για το επίμαχο θέμα, αν και μέχρι τώρα είχε δοθεί η εντύπωση ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει - και επιμένει σ' αυτό -  σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται και να εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που θα ενεργοποιεί τον «κόφτη». Αν δεν το πράξει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τότε να αποφασίζουν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.

Αντιθέτως, οι δανειστές -και ιδιαίτερα το ΔΝΤ- ζητούν να προσδιοριστούν από τώρα με σαφήνεια ποιές δαπάνες θα περικοπούν κατά προτεραιότητα, εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Πλέον η κυβέρνηση έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης και δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία για την αξιολόγηση και να προχωρήσει το θέμα του χρέους.

Τι θα γίνει με το χρέος

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης, με ή χωρίς το ΔΝΤ, θέλουν την επόμενη Δευτέρα να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας όσον αφορά το χρέος στο οποίο θα πρέπει να δώσουν «πράσινο» φως την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «ιδιαίτερα επιθυμητή» και εκτίμησε ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η συμφωνία για το χρέος, στην οποία θα μετέχει το ΔΝΤ, να κλείσει πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

Σημείωσε δε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι αρκετά δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη σπεύσει να νομοθετήσει τα προληπτικά μέτρα, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για εκπλήρωση αυτών των προαπαιτούμενων», ανέφερε, ανώτατος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters, διατυπώνοντας αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας.
«Κόφτης» προσδοκιών από τον Ντάισελμπλουμ

Αβέβαιος για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTLZ. «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα στις 24 Μαΐου», δηλαδή στο επόμενο Eurogroup, δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα σημεία», εξήγησε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «υπάρχει μια βάση για αισιοδοξία» καθώς η ελληνική Βουλή ψηφίζει την Κυριακή ένα μεγάλο πακέτο περικοπών. «Ανοίγει επίσης ο δρόμος για μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δάνεια με μακρά περίοδο ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια.


«Όχι» Σόιμπλε στην πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φαίνεται να αποδέχεται τις προτάσεις του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080 για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, οι προτάσεις του ΔΝΤ προσκρούουν κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαΐου». Προϋπόθεση για αυτό παραμένει πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Σημειώνει μάλιστα, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις