Πολιτική

Σκληρό παζάρι Ε.Ε-Τουρκίας για την επίλυση του προσφυγικού


Η επαναπροώθηση των μη Σύρων στην Άγκυρα, η βίζα των Τούρκων πολιτών και τα άλλα "ανοιχτά μέτωπα"

Τα πρώτα σημάδια σύγκλισης αχνοφαίνονται στον ορίζοντα αναφορικά με τις δράσεις που απαιτούνται για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης καθώς Ε.Ε και Τουρκία βρίσκονται κοντά στην συμφωνία που προβλέπει την άμεση επαναπροώθηση μη Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Μετά από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έστειλε σήμα σε κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις αργά την Πέμπτη ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τις δράσεις κατά των διακινητών. Η συνάντηση του Ντόναλντ Τουσκ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται πως έφερε κάποια αποτελέσματα, οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν, ωστόσο, πως οι επόμενες μέρες μέχρι την Σύνοδο της 7ης Μαρτίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς: Σήμερα, Παρασκευή, ο Τούσκ συναντά τον ισχυρό άντρα της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει κατ' ιδίαν επαφές με τον Νταβούτογλου την Κυριακή. Αξιωματούχοι, κοντά στις διαπραγματεύσεις, ευελπιστούν -όπως σημειώνουν - πως οι συμφωνίες πρέπει να "κλειδώσουν" πριν την έναρξη της Συνόδου των Ηγετών την Δευτέρα.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι ιδιαίτερα έντονες με τις πληροφορίες ν' αναφέρουν πως στο τραπέζι έχουν τεθεί-διάφορα άλλα- επιμέρους μεν σημαντικά δε ζητήματα ώστε να επέλθει συμφωνία. Τελευταία δημοσιεύματα από την Κύπρο φέρουν τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ να ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση το άνοιγμα δύο ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία – του 23 (Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια). Η κυπριακή πλευρά φέρεται να αναφέρει πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Άξια αναφοράς είναι επίσης και οι ταυτόχρονες τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων κατά της Μόσχας. Συγκεκριμένα, αίσθηση προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε μιλώντας για όλους και για όλα (προσφυγικό, αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος) σε εκδήλωση στο LSE στο Λονδίνο. Το κοινωνικό και δημοκρατικό μοντέλο είναι κάτι που φοβίζει τον Βλάντιμιρ Πούτιν, σημείωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Στην ομιλία του υποστήριξε ότι δεν είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ που ανησυχεί τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά η «ήπια ισχύς» της Ευρώπης που προσεγγίζει τα σύνορα της Ρωσίας. «Για αυτό ακριβώς (ο Πούτιν) προσπαθεί να αποδυναμώσει την Ευρώπη, με το να μας διχάζει και να μας δελεάζει να σκεφτόμαστε μόνο υπό στενούς εθνικούς όρους. Εμείς δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι του» τόνισε ο Σόιμπλε.

Την ίδια ακριβώς ώρα αλλά αρκετά χιλιόμετρα μακριά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα περιοριστεί εάν τηρηθεί η εκεχειρία, η οποία όμως, όπως είπε, είναι εύθραυστη εξαιτίας των παραβιάσεών της από τη Ρωσία και από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Από την άλλη πλευά, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έστειλε από την πλευρά του αυστηρή προειδοποίηση ότι οι πόρτες της Ευρώπης είναι κλειστές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο: «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους δυνητικούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες από όπου και αν προέρχεστε: μην έρθετε στην Ευρώπη».

Η Αγκυρα δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια απότομη μείωση των ροών και θέλει η Ευρώπη να δεχτεί τους Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για να αποτραπεί το επικίνδυνο ταξίδι στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου «είναι λάθος να αφήσουμε την προσφυγική κρίση μόνο στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμε και ορισμένοι διπλωμάτες περιμένουν επίσης ότι η Αγκυρα θα πιέσει για επιπρόσθετα δικαιώματα βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις