Διεθνή

Σκληραίνει την εμπορική στάση της προς τη Ν. Κορέα η Ιαπωνία- Με αντίποινα απειλεί η Σεούλ


Να διαγράψει τη Νότια Κορέα από τη «λευκή λίστα» των χωρών που εξαιρούνται από διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αγορά αγαθών ιαπωνικής κατασκευής αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο κρατών.

Ο αποκλεισμός της Σεούλ από αυτή τη «λευκή λίστα» χωρών που χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης στο πεδίο του εμπορίου εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ενημέρωσε τον Τύπο ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο.

Η απόφαση αυτή, την οποία η Σεούλ εξέλαβε ως τιμωρητικό μέτρο, διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να μην εφαρμοστεί, αναμένεται να επιδεινώσει τη συνεχιζόμενη κρίση στη σχέση της με το Τόκιο εξαιτίας διμερών διαφορών για διάφορα ζητήματα. Την κρίση πυροδότησαν αποφάσεις νοτιοκορεάτικων δικαστηρίων με τις οποίες ιαπωνικές εταιρείες καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε πολίτες που εργάζονταν καταναγκαστικά γι’ αυτές την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας, ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αφαίρεση της Νότιας Κορέας από τη «λευκή λίστα» ακολουθεί την αυστηροποίηση των περιορισμών στις εξαγωγές αγαθών ιαπωνικής παραγωγής αναγκαίων σε νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες για την παραγωγή καρτών μνήμης και οθονών.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποδίδει τα μέτρα που λαμβάνει στις ανησυχίες της για ζητήματα εθνικής ασφάλειας — επικαλείται τους ανεπαρκείς κατ’ αυτήν ελέγχους της Νότιας Κορέας στις εξαγωγές της — αλλά και στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων. Για το Τόκιο, το ζήτημα των αποζημιώσεων ρυθμίστηκε στη συνθήκη του 1965 με την οποία εξομαλύνθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

Η Νότια Κορέα κατέστησε σαφές σήμερα ότι θα ανταποδώσει «άτεγκτα» την απόφαση της Ιαπωνίας να τη διαγράψει από τη «λευκή λίστα» των χωρών που απολαύουν τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές μαζί της.

Η Κο Μιν-τζουνγκ, μια εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου -της νοτιοκορεάτικης προεδρίας- εξέφρασε τη βαθιά λύπη της Σεούλ για την απόφαση που ανακοινώθηκε νωρίτερα από το Τόκιο.

Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν θα προεδρεύσει σε μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου εντός της ημέρας για να εξεταστεί το ζήτημα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για την απόφαση της κυβέρνησης (του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο) Άμπε», ανέφερε η Κο Μιν Τζουν. «Η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει άτεγκτα στην εφαρμογή αντιποίνων για αυτή την άδικη απόφαση της Ιαπωνίας», πρόσθεσε η ίδια.

Διαβάστε επίσης