Αγορές

Σκηνικό υψηλού ρίσκου στο χρηματιστήριο


Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο, που αποτελεί πλέον στοίχημα υψηλού ρίσκου και όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία του παραμένουν ανοιχτά.  Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης  και με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης κινούνται  σήμερα οι βασικοί δείκτες, καθιστώντας εξαιρετικά αβέβαιη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη συνέχεια.
 Ρευστό σκηνικό και στις ευρωπαϊκές αγορές, που ξεκίνησαν σήμερα ανοδικά μετά το διήμερο sell-off, αλλά σταδιακά χάνουν τα αρχικά κέρδη.
 Αντίθετα, θετική εικόνα διαμορφώνεται στην αγορά ελληνικών ομολόγων: Οι τιμές τους ενισχύονται, οι αποδόσεις  υποχωρούν κατά 7-9 μονάδες βάσης.

Διεθνώς επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις-προβλέψεις για επικείμενη μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια, μετά τη μεγάλη άνοδο αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε γενικευμένη άνοδο των επιτοκίων και του κόστους χρήματος.

Στην ελληνική αγορά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σήμερα στις πληροφορίες-ενδείξεις για την έκβαση της συνάντησης Τσακαλώτου-Λαγκάρντ, με κυρίαρχο θέμα τις συντάξεις.

Ο συνδυασμός διεθνών εξελίξεων και εσωτερικών προβλημάτων διαμορφώνει αρνητική βραχυχρόνια συγκυρία για το ΧΑ. Οι ανησυχίες αποτυπώνονται  στη συμπεριφορά  διεθνών χαρτοφυλακίων, που ρευστοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα τηρούν στάση αναμονής, ή περιορίζονται σε κινήσεις τακτοποίησης ανοιχτών θέσεων.
Η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα υποτονική και ο τζίρος χαμηλός – μόλις  8,3 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης.

Η αγορά ξεκίνησε με κεκτημένη ταχύτητα, συνεχίζοντας την χθεσινή τεχνική αντίδραση. Όμως πολύ γρήγορα φάνηκε ότι δεν διαθέτει δυναμική. Τα τραπεζικά χαρτιά που πρωταγωνιστούσαν σ’ αυτή την απόπειρα ανάκαμψης πιέσθηκαν με ρευστοποιήσεις και ο κλαδικός τους δείκτης γύρισε σε λίγα λεπτά από +3,41% σε -0,71%. Ακολούθησαν έντονες  διακυμάνσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί  μέχρι στιγμής με θετικό πρόσωπο. Αυτή την ώρα σημειώνει άνοδο 1% στις  633 μονάδες, επιστρέφοντας  στη ζώνη τιμών που μπορεί να αποτελέσει βραχυχρόνια στήριξη.
Ο FTASE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 1% στις 1.662 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +3,41% και εν συνεχεία «βούτηξε» στο -0,71%. Τώρα  βρίσκεται σε τροχιά αργής ανάκαμψης,  ενισχυόμενος κατά 0,60%. Eurobank +2%, Alpha +1%, Πειραιώς +0,5%. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στην Εθνική (-2%), Attica -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΤΕ, Aegean και Grivalia  κερδίζουν περίπου 2,5%, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Φουρλής +2,2%, Βιοχάλκο, Coca-Cola και Τιτάν +1,4%.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα