Άμυνα & Διπλωματία

Σκηνικό κρίσης με την Τουρκία 


Σκηνικό κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώνεται στη βάση της ανυποστάτης συμφωνίας σύνδεσης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Τουρκίας και Λιβύης, που αποβλέπει στον περιορισμό της ελληνικής!

Πάντως, γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι βασικός στόχος του Τ. Ερντογάν και με την συγκεκριμένη κίνηση στη γεωστρατηγική σκακιέρα είναι να καταστήσει σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος κλπ) ότι στην ανατολική Μεσόγειο «δουλειές» χωρίς την Τουρκία δεν γίνονται

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας χθες (30/11) στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα έδωσε συνέχεια στην υπογραφή Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, λέγοντας: «Κάναμε τη συμφωνία με την Λιβύη και αυτή θα έρθει στην εθνοσυνέλευση και αφού περάσει θα την πάμε σε άλλο επίπεδο. Τι κάνουν τώρα; Απειλούν τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει και θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της. Κι από τις δικές μας γεωτρήσεις δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

Είπε ακόμα ότι «ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα».

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν την αποχώρηση από την εκδήλωση της ελληνικής αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, 

Αργότερα  το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας.«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής", υπογράμμισε το ΥΠΕΞ προσθέτοντας: "Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της".

Η ανακοίνωση κατέληξε ως εξής: 

«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας. Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της".

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει δώσει περιθώριο έως την Πέμπτη στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. 

Εάν ο πρέσβης δεν πράξει τα δέοντα θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος και κινδυνεύει να απελαθεί.

«Φαιδρό το μνημόνιο»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο υπογράμμισε ότι «το μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα