ΕΥΖην

Σκιάθος: Στις καλύτερες παραλίες σε μισή ώρα;


Το νησί μετρά 47,94 τ.χλμ. με περίμετρο ακτών 44 χλμ

Πευκοδάση, άγρια βλάστηση, σχοίνα και κουκουναριές, καταπράσινα μονοπάτια που διασχίζουν δασύλλια και κατεβαίνουν σε παραλίες, γαλαζοπράσινα διάφανα νερά, παραλίες ήμερες με άμμο, μικροί απομονωμένοι οικισμοί, και μία πόλη που πασχίζει να κρατήσει στις μέρες μας την παράδοση και το χρώμα της. 

Στην Σκιάθο, στο νησί του λογογράφου, πεζογράφου, διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, φτάνει κανείς αεροπορικώς, σε μόνο μισή ώρα, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Θεσσαλονίκη και σε τουλάχιστον δύο ώρες, ακτοπλοϊκώς από τον Άγιο Κωνσταντίνο ή το λιμάνι του Βόλου, αλλά και σε πολύ λιγότερο χρόνο με καραβάκι από την Εύβοια.

της Ελενας Ερμείδου

Η Σκιάθος που  βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων ενώ, στα ανατολικά της βρίσκεται η Σκόπελος, και, η Αλόννησος, και νότια από αυτήν, η Εύβοια. Δυτικά, αν στρέψει κανείς την ματιά του, ο Νομός Μαγνησίας και ο Βόλος, και προς τα βόρεια ο Θερμαϊκός Κόλπος και η συμπρωτεύουσα, η Θεσσαλονίκη.



Οι κάτοικοι της Σκιάθου και η ιστορία της μία πολύ σύντομή ματιά

Ένα ‘ν’ διαφοροποιεί  το όνομα Σκιάθος και το  Σκιάνθος, έτσι ονομάζονταν ο θεός Διόνυσος που λάτρευαν στο νησί. Το νησί της Σκιάθου φέρεται να κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια από τους Πελασγούς αλλά και πριν από αυτούς σύμφωνα με τον Θουκιδίδη από τους Κάρες. Αργότερα φτάνουν στο νησί οι Κρήτες και οι Μυκηναίοι. Κατά τα κλασσικά χρόνια, στο νησί κατοίκησαν οι Χαλκιδείς. Κατά την Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία, οι κάτοικοι της Σκιάθου συμμάχησαν με τους Αθηναίους στην γνωστή συμμαχία της Δήλου, ωστόσο το 338 πχ μετά τη μάχη της Χαιρώνιας η Σκιάθος πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων. ..αργότερα στο πέρασμα των ετών, όταν η Κωνσταντινούπολη κατελήφθη από τους Τούρκους το 1453, η Σκιάθος επιλέγει την Ενετική κυριαρχία και ζητά από τους από τους Ενεττούς να καταλάβουν το νησί.



 Η χώρα της Σκιάθου

Η πόλη της Σκιάθου, ή η Χώρα όπως είθισται να ακούγεται σε κάθε νησί της Ελλάδας είναι η πρωτεύουσα του νησιού και των Σποράδων. Από τα αξιοθέατα που μπορεί να δει κανείς είναι το σπίτι που γεννήθηκε (1851) και έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το ενετικό φρούριο Μπούρτζι, ο ιστορικό ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου κυριαρχεί στην πόλη με την πανοραμική της θέα από το προαύλιο και το ρολόι του 1954, το εμπορικό λιμάνι που δένουν τα πλοία και το γραφικό παλαιό λιμάνι, το καρνάγιο.

 

Αμέτρητο ξεδίπλωμα παραλιών

Το νησί μετρά 47,94 τ.χλμ. με περίμετρο ακτών 44 χλμ. Οι παραλίες σχηματίζονται σχεδόν ομοιόμορφα ή μία δίπλα στην άλλη, αυτές που βλέπουν νότο και μεσημβρία είναι συνήθως χωρίς φουρτούνες, ομαλές, ήρεμες, αυτές που βλέπουν το βορρά πιο σκληρές, στιλπνές, βαθυγάλαζες.

Βρωμόλιμνος, Αγία Ελένη, Κρυφή Αμμος, Αμπελάκια, Πλατανιάς, Τρούλος, Αχλαδιές, Μικρή, Μεγάλη Μπανάνα, Μεγάλη Ασέληνος, Κολιός, Λαλάρια


…..και η διασημότερη, οι Κουκουναριές. Το όνομα της έχει βγει από το δάσος με τις κουκουναριές που βρίσκεται δίπλα στην παραλία και το μέσο του δάσους δεσπόζει η λίμνη της Στροφυλιάς. Η περιοχή είναι υγροβιότοπος όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια πουλιά.



Όπως όλα τα ελληνικά νησιά, το νησί της Σκιάθος έχουν τον χώρο τους πολλές εκκλησίες και μονές.

Αεροπλάνο ή καράβι;

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με καράβι ή αεροπλάνο, μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο αν οι θέσεις κλειστούν αρκετό χρόνο νωρίτερα του πραγματοποιηθέντος ταξιδιού είναι χαμηλότερο του καραβιού. Το ταξίδι με καράβι είναι πολύ γραφικό και ενδιαφέρον, το μεγάλο μειονέκτημα έναντι των αεροπορικών εταιρειών ότι οι ναύλοι των ακτοπλοϊκών είναι σχεδόν πάντα στα ίδια επίπεδα καθώς δεν βγάζουν μεγάλες προσφορές όπως οι αεροπορικές όπως είναι η Aegean Airlines ή η Sky Express.

To αεροδρόμιο της Σκιάθου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  βρίσκεται γύρω στα 2,50 - 3χλμ. από την χώρα της Σκιάθου και κατακλύζεται καθημερινά από τις προσγειώσεις των Boeing και Airbus των TUI και Thomas Cook. Είναι ένα αεροδρόμιο, που σπάνια βρίσκει κανείς στις ημέρες μας, έτσι λοιπόν αρκετοί τουρίστες σπεύδουν στο σημείο της απογείωσης, σε απόσταση ούτε 20 μέτρων για να φωτογραφίσουν τα μεγάλα αεροσκάφη κατά την αναχώρηση τους σε μία πίστα 1.300 μέτρων.



Ωστόσο, από τα παράλογα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, ο αφιχθείς στην Σκιάθο είναι αναγκασμένος να πάρει ταξί για να φτάσει στην πόλη της Σκιάθου, με ταρίφες όπως είναι τα 9 και 10 ευρώ. Το αεροδρόμιο πάντως της Σκιάθου είναι μέσα στα 14 αεροδρόμιο που έχουν παραχωρηθεί στην Fraport ήδη, η εταιρεία έχει δρομολογήσει ανακαινίσεις και σύμφωνα με όσα λέγονται το παράδοξο αυτό θα διορθωθεί.

Περισσότερες πληροφορίες

Αεροπορικώς :

www.aia.gr
www.aegeanair.com
www.skyexpress.gr

Ακτοπλοϊκώς

www.hsw.gr
www.anes.gr







 

 

 

 

 

 

 

kjhgdfkhjsgdf

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις