ΕΥΖην

Δανία: Σκι, στην οροφή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα


Το τερπνόν μετά του ωφελίμου και με περιβαλλοντικό πρόσημο... Η Δανία το έκανε πράξη και οι κάτοικοι της Κοπενχάγης θα μπορούν να κάνουν σκι σε βουνό... από σκουπίδια.

Στην Κοπεγχάγη, θα ολοκληρωθεί, σε λίγο καιρό, η υλοποίηση της πρώτης απτής έκφρασης της φιλοσοφίας του ομίλου BIG (Bjarke Ingels Group): «ηδονιστική βιωσιμότητα» ή η ιδέα να σώσουμε τον πλανήτη ενώ διασκεδάζουμε.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Δανίας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σκι στην οροφή μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας από καύση απορριμμάτων!

«Κρατείστε τον εξοπλισμό σας του σκι για ένα από τα περισσότερο αναμενόμενα κτήρια που πρόκειται να ολοκληρωθούν σε πολύ λίγους μήνες στην Κοπεγχάγη» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Instagram ο όμιλος BIG για να ανακοινώσει τα τεστ στην πίστα της οροφής του ARC (Amager Resource Centre).

Το ARC όχι μόνον προσθέτει ένα τεχνητό βουναλάκι στην επίπεδη Δανία, αλλά και ενισχύει τη συνειδητοποίηση από τους πολίτες της ανάγκης για βιώσιμη ενέργεια: μια καπνοδόχος στέλνει δαχτυλίδια καπνού στον αέρα και κάθε δαχτυλίδι καπνού υψώνεται από την καπνοδόχο όταν εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα από καύση ορυκτών καυσίμων.

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια αναμονής, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης θα ξαμοληθούν με τα σκι τους για να κατεβούν με ταχύτητα τις πλαγιές του ARC. Το οποίο φέρνει τη δανέζικη πρωτεύουσα ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της: να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου με μηδενικό ίχνος άνθρακα! Στο εσωτερικό της, η δομή θα μπορεί να μετατρέπει σε ενέργεια 400.000 τόνους απορρίμματα τον χρόνο, θα εξασφαλίζει θέρμανση σε 150.000 νοικοκυριά και βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε 550.000 πολίτες.    
 

Διαβάστε επίσης