Αγορές

Σκαρφαλώνουν στα τείχη του φόβου τα χρηματιστήρια


Κόντρα στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας μάλιστα μεγάλα κέρδη. Στο +1,8% ο DAX, 1,5%  κερδίζει ο CAC40, κατά 1,6% ενισχύεται ο ΓΔ του ΧΑ ενώ ο τραπεζικός πήγε νωρίτερα +3,8%.

Πρόκειται για επίπλαστη ευφορία που δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν φανεί ακόμη σε όλο το εύρος και οποιεσδήποτε προβλέψεις για το βάθος και τη χρονική διάρκεια  της ύφεσης αποτελούν εικασίες παρά βάσιμη εκτίμηση.

Γι αυτό τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή και τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο με νέες τοποθετήσεις. Εμφανές αποτέλεσμα η συναλλακτική άπνοια που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο ΧΑ.

Σήμερα η άνοδος συντελείται με απελπιστικά χαμηλό τζίρο – μόλις 12 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης! Είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει τους αναλυτές  όσον αφορά τη δυναμική της αγοράς και τη διάρκεια της εν εξελίξει ανοδικής κίνησης. 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το “τράβηγμα” της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα τιμών δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Αναμένουν γρήγορο “γύρισμα” και αύξηση της μεταβλητότητας.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 651,5 μονάδες με κέρδη 1,60%, προσεγγίζοντας την αντίσταση που οριοθετείται στις 657-663 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,50% στις 1.572,2 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,76% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιορισθεί σε 3%. Εθνική +4%, Πειραιώς +3%, Alpha και kai Eurobank +2,4%, Attica +2,2%,  Τρ. Ελλάδος +1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Φουρλής +3,2%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3%, Lamda +2,3%, Τιτάν και Βιοχάλκο +2%, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ +1,8%,  Motor Oil +1,7%.
Στο κόκκινο μόνο η Coca-Cola (-1,1%).

Διαβάστε επίσης