Ελλάδα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Βρέθηκαν λογαριασμοί πληρωμών


Τραπεζικούς λογαριασμούς που σχετίζονται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές εντόπισαν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ)και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Το αποκάλυψαν οι πρόεδροι τους Κωνσταντίνος Μενουδάκος και Χρήστος Ράμμος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που διερευνά το σκάνδαλο υποκλοπών.

  Ο κ. Μενουδάκος αποκάλυψε επίσης ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με παγιδευμένα λινκ, που στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα. Η ΑΠΠΔ συγκρότησε ομάδα έρευνας που έκανε σειρά ελέγχων και εξετάζει στοιχεία από την Intellexa, αλλά και άλλες πηγές, όπως το Meta και την Google, το citizenlab του Καναδά, εταιρείες μαζικής αποστολής sms, κτλ.

Ειδικό βάρος δίνεται στον εντοπισμό των διαδικτυακών χώρων, όπου παρέπεμπαν τα sms που εστάλησαν σε θύματα παρακολούθησης. Ομως οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες έχουν καταχωρηθεί  εκτός ΕΕ και δεν είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους, εξήγησε ο πρόεδρος της Αρχής.

Τους κινδύνους για το απόρρητο των επικοινωνιών και τη δημοκρατία επεσήμανε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Ο κ. Ράμμος περιέγραψε πώς η ΑΔΑΕ προχώρησε στη διερεύνηση των καταγγελιών πολιτών για παρακολουθήσεις, παρά τα  «προβλήματα» και τα εμπόδια που συνάντησε.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναρμοδιότητας. Η ΑΔΑΕ ομόφωνα έχει αποφασίσει πως παραμένουν οι αρμοδιότητές της να κάνει ελέγχους, είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε και αυτεπάγγελτα, παρά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022 από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα