Πολιτική

Σκάνδαλο Volkswagen: Δεν δέχονται οι αρχές τις ανακλήσεις των οχημάτων


Με νέα προβλήματα βρίσκεται αντιμέτωπη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, καθώς οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεν δέχτηκαν την πρόταση του ομίλου να ανακαλέσουν τα οχήματα που ανακαλύφθηκε ότι φέρουν το επίμαχο λογισμικό εκπομπής των ρύπων. 

Ειδικότερα, οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια δεν δέχτηκαν το σχέδιο του ομίλου να ανακαλέσει μερικά από τα οχήματα που “διαγνώστηκαν” με το λογισμικό που παραποιεί τις τιμές των ρύπων, με σκοπό να τα επισκευάσουν, “ελλείψει στοιχείων”.

Στην επίσημη έκθεση αναγράφεται πως “Οι περιγραφές των προτεινόμενων επισκευών δεν περιλαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες για την τεχνική αξιολόγηση της σκοπιμότητάς τους και της πιθανότητας επιτυχίας τους”.

Η απόρριψη ήρθε να προστεθεί στην ήδη δύσκολη εβδομάδα της εταιρίας στις ΗΠΑ, καθώς οι προσπάθειες της VW να αποκαταστήσει το όνομά της στην αγορά αμαυρώθηκαν από την συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Matthias Müller.

Η απαγόρευση αφορά στα ντιζελοκίνητα οχήματα των δύο λίτρων που φέρουν το επίμαχο λογισμικό, το οποίο είναι σχεδιασμένο να παραποιεί τις τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων προκειμένου να περνάει τα περιβαλλοντικά τεστ. 

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η απόρριψη της πρότασης της VW δεν είναι οριστική και πως θα επέτρεπαν εναλλακτικά μέτρα, χωρίς όμως να διευκρινίσουν τι μέτρα είναι αυτά. Σύμφωνα με εικασίες, ίσως αναφέρονται στο ενδεχόμενο η VW να αγοράσει πίσω μερικά από τα επηρεασμένη οχήματα που πούλησε και που δεν μπορούν να επισκευαστούν. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο γερμανικός όμιλος ήρθε αντιμέτωπος με μήνυση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες θα μπορούσα να στοιχίσουν στην εταιρία μέχρι και 10 δισ. δολάρια.