Αγορές

Σκάνδαλο στο ΧΑ με fake news και την Επ. Κεφαλαιαγοράς σε «βαθύ ύπνο»!


«Ξέφραγο αμπέλι» αποδεικνύεται το χρηματιστήριο, την ώρα που υπουργοί, στελέχη του ΧΑ και εκπρόσωποι εισηγμένων εταιρειών τρέχουν σε roadshows στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη για να εκθειάσουν τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, προσπαθώντας να πείσουν διεθνείς επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μετοχές του ΧΑ.

Με υπνώττουσα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Διοίκηση του ΧΑ ολιγωρούσα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκάνδαλο εξαπάτησης μικροεπενδυτών, που πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης ή ανεπαρκούς πληροφόρησης.

Μικροεπενδυτές και επίδοξοι κερδοσκόποι σπεύδουν να αγοράσουν μετοχές της βιομηχανίας επίπλων SATO, θεωρώντας ότι αποτελούν επενδυτική «ευκαιρία».  Ηδη άλλαξαν χέρια 206.059 τεμάχια και ο όγκος συναλλαγών θα αυξηθεί στα τελευταία call auctions.

Η μετοχή υποχωρεί κατά 19,5%, ενώ ανακοινώσεις και δημοσιεύματα εμφανίζουν την εταιρεία να μπαίνει με δικαστική απόφαση σε καθεστώς διάσωσης/εξυγίανσης – ακόμη και να περιέρχεται υπό τον έλεγχο  επενδυτικού fund. Ευλόγως λοιπόν, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για «ευκαιρία» - υψηλού ρίσκου, αλλά και ανάλογης προσδοκώμενης απόδοσης.

Παρερμηνεία και παραπληροφόρηση

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική:
Η εταιρεία που οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο πηγαίνει σε εκκαθάριση, μεταβιβάζοντας όλες τις δραστηριότητες και τα σήματα της σε άλλη νεοσύστατη εταιρεία, έναντι μόλις 3(!) εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε πιστωτές και η «ζωή» της  τελειώνει – σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε στα χαρτιά!

Συνεπώς η μετοχή της είναι πλέον άχρηστο «χαρτί» χωρίς καμία αξία και θα έπρεπε να έχει τεθεί ήδη εκτός διαπραγμάτευσης. Οποιοι την αγοράζουν, δεν μπορούν να προσβλέπουν σε τίποτα. Είναι θέμα χρόνου και διατυπώσεων να διαγραφεί από το ταμπλό.

Τα μέσα ενημέρωσης που παρουσίασαν ως είδηση ότι η SATO σώζεται και πηγαίνει σε εξυγίανση, προφανώς δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στην ανακοίνωση της εταιρείας, ή την παρερμήνευσαν.

Το περίεργο είναι ότι και οι εποπτικές αρχές δεν αντελήφθησαν τι συμβαίνει, δείχνοντας ασύγγνωστη ολιγωρία. Θα παρέμβουν ίσως τις επόμενες μέρες, αλλά θα είναι «κατόπιν εορτής».

Τα χάνουν όλα...

Δεν μπορούν πάντως να πουν ότι αιφνιδιάστηκαν. Τα προβλήματα της ΣΑΤΟ είναι γνωστά στην αγορά. Η εταιρεία βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου» την τελευταία πενταετία, αντιμέτωπη με «βουνά» χρεών και με συσσωρευόμενες ζημίες, ενώ οι πωλήσεις της φθίνουν.

Οι οικογένεια Θεοδωρίδη που ελέγχει μετοχικά την εταιρεία, δεν ήταν σε θέση – ή δεν ήθελε – να την ενισχύσει κεφαλαιακά, δεδομένου μάλιστα ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα  και στον άλλον τομέα δραστηριοτήτων της, στις επενδύσεις ακινήτων, όπου είναι παρούσα μέσω της εισηγμένης εταιρείας Pasal Development.

Το μόνο που έκανε ήταν να διαπραγματευθεί σκληρά με τις πιστώτριες τράπεζες, για να επιτύχει μία συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων, στο πλαίσιο σχεδίου διάσωσης-εξυγίανσης.

Με το σχέδιο που συμφωνήθηκε, «σώζεται» η φίρμα SATO, συνεχίζονται οι δραστηριότητες της στον κλάδο επίπλων, διατηρούνται οι εναπομείνασες θέσεις εργασίας , αλλά οι μέτοχοι τα χάνουν όλα...

Διαβάστε επίσης