Πολιτική

Σκανδαλίδης: Το εκλογικό στοίχημα του ΚΙΝΑΛ είναι να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο


«Το στοίχημα των εκλογών (για το ΚΙΝΑΛ) παραμένει να είναι ο χώρος που θα εκφράσει την επομένη των εκλογών ουσιαστικά τον προοδευτικό χώρο, να είναι το Κίνημα που θα εκφράσει τον προοδευτικό χώρο συνολικά, να ασκήσει υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολίτευση -απ' ό,τι φαίνεται- στην έλευση ξανά μιας συντηρητικής κυβέρνησης στη χώρα και ταυτόχρονα να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα και την ομαλή πορεία των πραγμάτων», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝΑΛ στην Α' Αθηνών, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το 'στοίχημα' των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι είναι εφικτός ο στόχος διψήφιου ποσοστού για το ΚΙΝΑΛ, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια, μια μεγάλη κινητοποίηση, χρειάζεται όλα τα στελέχη να παραμερίσουν λίγο την κούραση (...) και να δώσουν τη μάχη. Μην ξεχνάτε ότι εμείς σε σχέση με τη δύναμη μας, την κοινοβουλευτική και αυτή τη συγκυριακά ας πούμε χαμηλή επίδοση που έχουμε στο εθνικό ποσοστό έχουμε μια τεράστια δυνατότητα, εκλέξαμε 90 δημάρχους, έχουμε εκατοντάδες στελέχη που λειτουργούν στο χώρο των θεσμών και της Αυτοδιοίκησης, αυτοί αν δώσουν τη μάχη τους σωστά, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μας δικαιώσει και να είναι πραγματικά ένα διψήφιο νούμερο».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, επισήμανε πως «σημασία έχει πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, είναι τόσο ρευστό το πολιτικό περιβάλλον (...) Είναι ανοιχτό ένα πολιτικό παίγνιο αλλαγής κάποιων συσχετισμών που μπορούν να συμβούν σε αυτές τις μέρες που θα πάμε μέχρι τις εκλογές. Και σε παλαιότερες εκλογές, οι τελευταίες δέκα ημέρες έκριναν πάρα πολύ τα αποτελέσματα».

Το Κίνημα Αλλαγής μετεκλογικά -σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ- «φιλοδοξεί να είναι μια πραγματικά δομική αντιπολίτευση, θα συνεργάζεται επί της ουσίας στα μεγάλα θέματα που απαιτούν κοινή προσπάθεια για τη χώρα, παραδείγματος χάριν η επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας των πλεονασμάτων, τα εθνικά θέματα, τα θέματα που έχουν σχέση με τον εκλογικό νόμο που πραγματικά πρέπει να αλλάξει και εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πρέπει να αλλάξει, τα θέματα που έχουν σχέση με τη Συνταγματική αναθεώρηση, κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα είναι προοδευτικές εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μην τις στηρίξουμε αν τις τολμήσει μια κυβέρνηση συντηρητική, από εκεί και μετά η στάση μας είναι σαφές ότι θα καθοριστεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα».

Για την "επόμενη μέρα" του ΚΙΝΑΛ, έπειτα από την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε: «Τα πρόσωπα παίζουν πάντα έναν καταλυτικό και βαρυσήμαντο ρόλο, όμως η παράταξη προχωράει. Προχωράει με τα προβλήματά της, με τις ρήξεις της, με τις αντιπαραθέσεις της, προχωράει μπροστά. Η παράταξη δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, είναι οι αξίες της, είναι οι γραμμές της, είναι οι πολιτικές της, είναι η πειθώ που μπορεί να έχει στην ελληνική κοινωνία. Εκεί στηρίζεται μια πολύχρονη διαδρομή αυτής της παράταξης (...)».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας είναι η μόνη ασφαλής οδός, άλλη οδός δεν υπάρχει και βέβαια η προετοιμασία και η ετοιμότητα που πρέπει να έχεις ανά πάσα στιγμή για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε άλλη πρόκληση».

Σύμφωνα με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «άλλη σειρά κινήσεων θα έκανε ο πρωθυπουργός αν πραγματικά ήταν κρίσιμη η κατάσταση και την αντιλαμβανόταν ως κρίσιμη, αντί να έρθει απλά στην Αθήνα να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και πέραν αυτού ουδέν. Θα δημιουργούσε εθνικό μέτωπο. Δεν δημιούργησε, όπως δεν δημιούργησε στην περίπτωση των Σκοπίων, όπως δεν δημιούργησε σε καμία φάση της πρωθυπουργίας του, δείχνοντας ότι τα εθνικά θέματα τα θεωρεί θέματα προς εσωτερική κατανάλωση».

«Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και στο εσωτερικό μέτωπο τα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός, διότι αυτό δείχνει ότι είναι πολύ μακριά από το μέγεθος των προβλημάτων», κατέληξε.