Επιχειρήσεις

“Σκάκι” μεγαλομετόχων στην Ελλάκτωρ – Οι εφοπλιστές επιχειρούν προσέγγιση με Reggeborgh


Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ομάδων μεγαλομετόχων της “Ελλάκτωρ” και η “παρτίδα σκακιού” για τον έλεγχο του ομίλου παίρνει νέα τροπή.

Μετά την επικράτηση της πλευράς Reggeborgh-Μπόμπολα στην πρόσφατη έκτακτη ΓΣ και την τοποθέτηση νέας διοίκησης της επιλογής της, η αντίπαλη ομάδα των εφοπλιστών Καϋμενάκη-Μπάκου επανέρχεται, ζητώντας όχι μόνον να εκπροσωπηθεί στο ΔΣ, αλλά και να έχει πλειοψηφία, ως προϋπόθεση για να εγκρίνει τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ και να συμμετάσχει σ' αυτήν.

Η απαίτηση διατυπώνεται ως πρόταση συνεννόησης με την άλλη πλευρά, με στόχο την ανάδειξη νέας διοίκησης κοινής αποδοχής και τη λήψη συναινετικών αποφάσεων για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου

Η ομάδα Καϋμενάκη-Μπάκου διατύπωσε τις προτάσεις της  με ανοιχτή επιστολή της εταιρείας χόλντινγκ Greenhill Investments, η οποία είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της “Ελλάκτωρ” με ποσοστό περίπου 26%.

Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ζητά διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ελλάκτωρ από 5 σε 11 μέλη, εκ των οποίων τα 6 να είναι της επιλογής της.

Συνεννόηση, ή...

Η κίνηση γίνεται ενόψει της έκτακτης ΓΣ που έχει συγκληθεί για τις 2 Απριλίου, με βασικό θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, για την οποία οι δύο πλευράς έχουν διαφορετικές απόψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των εφοπλιστών επιδιώκει απευθείας επικοινωνία και διαπραγμάτευση με το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh, που έχει εξασφαλίσει επί του παρόντος τον έλεγχο της εταιρείας.

Στην ανοιχτή επιστολή η Greenhill εκφράζει ανησυχίες για "την κατάσταση στην οποία έχει εμπλακεί η εταιρεία" και ζητά ευθέως από τους επίσης βασικούς μετόχους Reggeborgh Invest και Λ. Μπόμπολα "να προσέλθουν σε διάλογο πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Παρασκευής 26 Μαρτίου", κατά την οποία θα προτείνει νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχει πλειοψηφία

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί στη ΓΣ απόφαση για ΑΜΚ με στόχο την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου του ομίλου (θυγατρική εταιρεία “Ακτωρ¨), απαιτείται πλειοψηφία  2/3 (66,7%) Για να επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, πρέπει να συναινέσουν και οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες μεγαλομετόχων.

Εν αναμονή αποφάσεων – οι οποίες πιθανότατα δεν θα ληφθούν στη ΓΣ της 2ας Απριλίου – το γκρουπ Reggeborgh έχει γνωστοποιήσει ότι θα χορηγήσει ρευστότητα της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν ως καταβολή μετόχου έναντι συμμετοχής σε μελλοντική ΑΜΚ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης