Διεθνή

SIPRI: Οι ηγέτες του κόσμου υπνοβατούν προς ταυτόχρονες, περίπλοκες κρίσεις που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη


Επικίνδυνο μείγμα κρίσεων, περιβαλλοντικών και ασφάλειας, εγείρουν περίπλοκους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) με έκθεσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτή τη «νέα εποχή κινδύνων», τονίζει στην έκθεση το ινστιτούτο.

Το κείμενο σκιαγραφεί ζοφερή εικόνα για την μελλοντική κατάσταση ασφαλείας σε διεθνή κλίμακα, προειδοποιεί ότι οι κρίσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον –η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόρων, η εξάλειψη ειδών– αλληλεπιδρούν με κρίσεις ασφαλείας και άλλες απειλές, όπως για παράδειγμα την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Το μείγμα είναι τοξικό, βαθύ και ζημιογόνο· και οι θεσμοί με την ισχύ να βρουν λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, αφυπνίζονται πάρα πολύ αργά», τονίζει στα προλεγόμενα της έκθεσης η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ως παράδειγμα την κατάσταση στη Σομαλία, όπου η μακρά ξηρασία και άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τη φτώχεια και την αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, οδηγούν κόσμο στις αγκάλες της τζιχαντιστικής ένοπλης οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ.

Ενώ στην κεντρική Αμερική, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη συγκομιδή των γεωργικών προϊόντων, η βία και η διαφθορά αυξάνουν τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.

Τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και ως προς την περιβαλλοντική προστασία, «ο κόσμος έχει πάρει λάθος κατεύθυνση, προς ζημία κάθε χώρας και του κοινού καλού. Είναι αμοιβαία επιζήμια κατάσταση στην οποία πρέπει να δοθεί αμοιβαία επωφελής λύση», κρίνει η κυρία Βάλστρεμ.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα