Κοινωνική Ευθύνη

Σημερινοί πρόσφυγες και άνεργοι, αυριανοί προγραμματιστές: Γίνε μέρος της λύσης


"Μη τους δίνεις ψάρια, αλλά δίδαξε τους πώς να ψαρεύουν". Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό των ιδρυτών της Social Hackers Academy, που, γνωρίζοντας την ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς εργασίας για καλούς προγραμματιστές, σκέφτηκαν ότι μια βιώσιμη λύση για την κρίση είναι η ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην κοινωνία μέσα από την εκπαίδευσή τους στον προγραμματισμό. Και το έκαναν πραγματικότητα!

Δείτε πιο κάτω πως μπορούμε να στηρίξουμε το έργο τους

Σήμερα υπάρχουν 61.000 πρόσφυγες που έχουν κολλήσει στην Ελλάδα, αλλά και 100.000 άνεργοι απόφοιτοι θετικών σχολών οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε εργασία.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, η χώρα είναι από τις λιγότερο προετοιμασμένες στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει αυτήν την εισροή ανθρώπων. Επί του παρόντος, οι κατοικίες, τα τρόφιμα, το νερό και άλλες υπηρεσίες πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό από κυβερνητικούς οργανισμούς και ΜΚΟ. Αλλά πολύ λίγα χρήματα επενδύονται σε βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα όπως η επίσημη εκπαίδευση και η κατάρτιση δεξιοτήτων

Οι τρεις συνιδρυτές της Social Hackers Academy, Δαμιανός Βαβανός, Chris Owen και Michael Thomas, ζουν στην Ελλάδα και είναι προγραμματιστές. Οι προγραμματιστές έχουν ένα πνεύμα επίλυσης προβλημάτων που τελικά λειτουργεί.

Έτσι, η ιδέα για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν:

  • Μη τους δίνεις ψάρια αλλά δίδαξε τους πώς να ψαρεύουν: το φαγητό, το ποτό, η ζεστασιά ενός σπιτιού ή των ρούχων δεν θα σταματήσει να υπάρχει ως ανάγκη για πρόσφυγες. Βρίσκονται σε μια ξένη χώρα χωρίς μέσα για να ενταχθούν, εκτός αν κάποιος παρέχει στους ανθρώπους αυτούς τις απαραίτητες δεξιότητες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους: στοχεύουμε να τους διδάξουμε κάτι χρήσιμο για να αποκτήσουμε αξιοπρεπή εργασία, να αποκτήσουμε αξιοπρεπή μισθό και να αγοράσουμε με ακρίβεια τι χρειάζονται όλα από μόνα τους.
  • Υπενθυμίστε το χάσμα των δεξιοτήτων: Υπάρχει περισσότερη ζήτηση για εργασία υψηλής ειδίκευσης από ό, τι υπάρχει η προσφορά εργαζομένων με αυτές τις δεξιότητες. Οι προγραμματιστές Ιστού και οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, έτσι πιστεύαμε ότι υπάρχει ένας τρόπος να γεφυρωθεί αυτό το κενό.
  • Διδάξτε τους πώς να κωδικοποιήσουν: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει εκπληκτικό ταλέντο στους προσφυγικούς κύκλους (μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, δικηγόροι, …) γιατί να μην υπάρχει ταλέντο για τους προγραμματιστές ιστού; Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους εντοπίσουμε, να τους διδάξουμε τις δεξιότητες μηχανικής λογισμικού και …
  • Εξασφαλίστε μια θέση εργασίας: Οι προγραμματιστές και οι προγραμματιστές ιστού είναι από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας των εταιριών σε όλο τον κόσμο. Οι εργοδότες τους αγαπούν, οι πολυεθνικές τους αγαπούν και μια μεσαίου μεγέθους ελληνική εταιρεία θα μπορούσε κυριολεκτικά να τους ζητήσει. Θα μπορούσαμε να πάρουμε σίγουρα δουλειές για τους μαθητές μας αν προσπαθήσαμε. Και το κάναμε. Και δούλεψε: μια ντουζίνα τεχνολογικών εταιρειών στην Αθήνα περιμένουν τώρα τους πρώτους αποφοίτους μας.

Τον τελευταίο χρόνο η Social Hackers Academy έχει καταφέρει:

  • 44 συμμετέχοντες
  • 393 Εκπαιδευτικές ώρες
  • 1100 ώρες εργαστηρίων και προσωπικών μαθημάτων
  • Πάνω από 110 ώρες σε σεμινάρια soft skills development, CV building, LinkedIn coaching και business coaching

Το σημαντικότερο όμως για αυτούς είναι πως η πρώτη τάξη αποφοίτησε και οι 7 απόφοιτοι αυτής έχουν ήδη βρει εργασία ή είναι σε διαδικασία συνεντεύξεων. Αναμένεται 100% απορρόφηση εντός του Οκτώβρη. Επίσης, σε 2 εβδομάδες αποφοιτεί η επόμενη τάξη (8 απόφοιτοι) όπου αναμένεται πάλι 100% απορρόφηση.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε το εξαιρετικό αυτό έργο:

Τα έσοδα της Social Hackers Academy ως τώρα έρχονται από εταιρείες και Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου της τεχνολογίας. Στις 26 Σεπτέμβρη ξεκίνησε η 2η crowdfunding καμπάνια της.

Επιτυγχάνοντας τον στόχο της καμπάνιας, η Social Hackers Academy θα έχει την δυνατότητα να τρέξει 5 τμήματα μαθημάτων προγραμματισμού, 20 μαθήματα χρήσης Η/Υ και 6 μαθήματα Wordpress. Αναμένεται, λοιπόν, 56 άτομα να εργαστούν ως προγραμματιστές λογισμικού σε εταιρείες, ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο στόχος: 12 μήνες of runway. Πιο συγκεκριμένα: 29.928 Ευρώ + 7.9% Κόστος διατήρησης της πλατφόρμας για την καμπάνια = 32.292 Ευρώ

Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε προς το παρόν κάποια δωρεά, μπορείτε να μοιραστείτε την σελίδα της καμπάνιας στους κοντινούς σας φίλους μέσω email ή social media.

Κατά μέσο όρο, κάθε share που γίνεται, ισούται με 18 δωρεές στο μέλλον. 

Βρείτε τη Social Hackers Academy

Website: http://socialhackersacademy.org
Facebook: https://www.facebook.com/socialhackersacademy/
Instagram: https://www.instagram.com/socialhackersacademy/
Twitter: https://twitter.com/sochackacademy

#togetherwecandoanything

Διαβάστε επίσης