Πολιτική

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση


Ολοκληρώνεται το απόγευμα η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, με τη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

 Οποια άρθρα συγκεντρώσουν εκ νέου πάνω από 180 ψήφους, θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Για όσα υπερψηφιστούν από 151 έως 179 βουλευτές θα απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία (180+).

 Η σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια θα είναι σύντομη. Θα μιλήσουν μόνο οι εισηγητές από κάθε κόμμα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, το προεδρείο της επιτροπής αναθεώρησης και όποιοι πολιτικοί αρχηγοί το ζητήσουν.

Το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει συνολικά 49 προτάσεις, που στην πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσαν τουλάχιστον 151 «ναι»: 32 του ΣΥΡΙΖΑ, 10 της Ν.Δ. και 7 από ομάδες βουλευτών.

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν εκ νέου υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής.

Στην πρώτη ψηφοφορία στις 14 Φεβρουαρίου η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές. Εάν και σήμερα συγκεντρώσει άνω των 180 ψήφων, για την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου 32 του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή θα χρειασθούν μόνο 151 «ναι».

 Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι ότι η κυβέρνηση που θα εκλεγεί το φθινόπωρο, δεν θα αναγκασθεί να πάει σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο-Μάρτιο λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία (180+) οι διατάξεις για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, την ποινική ευθύνη υπουργών, την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών από τη μειοψηφία της Βουλής, τη μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών και την εξίσωση των στρατοδικών με τους τακτικούς δικαστές.

Διαβάστε επίσης