MEDSin

Σημαντικό νέο η έγκριση του adalimumab για τα παιδιά με ραγοειδίτιδα


 Επέκταση έγκρισης έλαβε το adalimumab για τη θεραπεία παιδιατρικών ασθενών με χρόνια μη λοιμώδη πρόσθια ραγοειδίτιδα.

Σύμφωνα με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε) ενέκρινε το adalimumab για τη θεραπεία της χρόνιας μη λοιμώδους πρόσθιας ραγοειδίτιδας σε παιδιατρικούς ασθενείς από την ηλικία των δύο ετών, οι οποίοι εμφάνισαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή μη ανεκτικότητα στη συμβατική θεραπεία, ή για ασθενείς για τους οποίους η συμβατική θεραπεία δεν ενδείκνυται. 

Να σημειωθεί ότι το adalimumab είναι η μοναδική εγκεκριμένη βιολογική θεραπευτική επιλογή για τη χρόνια μη λοιμώδη πρόσθια ραγοειδίτιδα σε παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι είναι η ραγοειδίτιδα

Πρόκειται για μια νόσο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα, ο οποίος περιλαμβάνει την ίριδα, τον χοριοειδή χιτώνα και το ακτινωτό σώμα του οφθαλμού. Εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης, μεταξύ άλλων σε καταρράκτη, γλαύκωμα και κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας. Εκτιμάται ότι σοβαρή απώλεια όρασης εμφανίζεται στο 25% - 30% των περιπτώσεων παιδιατρικής ραγοειδίτιδας, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία απαραίτητες για τη διατήρηση της όρασης σε παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια.  Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ) είναι η πιο συχνή συστηματική νόσος που σχετίζεται με ραγοειδίτιδα σε παιδιά και αποτελεί πάνω από το 75% των περιπτώσεων παιδιατρικής πρόσθιας ραγοειδίτιδας. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Μελέτη των Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων (ΕΕΜΟΦΛ) Χρήστο Καλογερόπουλο η ραγοειδίτιδα στην παιδική ηλικία είναι μια πάθηση που προκαλεί σοβαρή αναπηρία και μπορεί δυνητικά να προκαλέσει τύφλωση, συνεπώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και όσοι τα φροντίζουν ενδέχεται να είναι τεράστιες. 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η μελέτη SYCAMORE (μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για την κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του adalimumab) έγινε με κύριο ερευνητή τον καθηγητή κ. Athimalaipet Ramanan, παιδορευματολόγο στο University Hospitals Bristol NHS Trust, και σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής, το adalimumab σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη επιβράδυνε σημαντικά το χρόνο έως την αποτυχία της θεραπείας σε σχέση με τη μεθοτρεξάτη σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο στα παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και ραγοειδίτιδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χορηγός της μελέτης ήταν το University Hospitals Bristol NHS Foundation Trust και το συντονισμό είχε το Ερευνητικό Κέντρο Κλινικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, είναι πολύ σημαντικά όπως επισημαίνει ο κ. Καλογερόπουλος, καθώς αποδεικνύουν ότι το adalimumab έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει πολλά παιδιά, στα οποία οι συμβατικές θεραπείες απέτυχαν, να διατηρήσουν την όρασή τους από οφθαλμικές επιπλοκές που σχετίζονται με τη χρόνια μη λοιμώδη πρόσθια ραγοειδίτιδα. 

Η Ιατρική Διευθύντρια της AbbVie Ελλάδος η κα. Τίνα Ανταχοπούλου, αναφερόμενη στην έγκριση του φαρμάκου από την ΕΕ σημείωσε ότι αποτελεί ορόσημο για τους παιδιατρικούς ασθενείς με ραγοειδίτιδα και όσους τους φροντίζουν καθώς, δεν είχαν καμία άλλη βιολογική θεραπευτική επιλογή στη διάθεσή τους μέχρι σήμερα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις