Πολιτική

Σημαντική επίτευξη του στόχου για τη θεραπεία σε ψωρίαση και σπονδυλοαρθρίτιδες


Η αποτελεσματικότητα της σεκουκινουμάμπης σε ασθενείς με ψωρίαση της δίνει την έγκριση χρήσης σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας και έτσι, οι έλληνες ιατροί θα έχουν πλέον στα χέρια τους ένα δυνατό όπλο για να πολεμήσουν  την ψωρίαση και τις σπονδυλοαρθρίτιδες.

H ψωρίαση είναι μία χρόνια συστηματική νόσος αυτοάνοσης αιτιολογίας που σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συννοσηροτήτων που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και χρήζει συστηματικής θεραπείας. Ενώ, οι σπονδυλοαρθρίτιδες, και συγκεκριμένα η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) και η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι δύο χρόνιες και επώδυνες φλεγμονώδεις νόσοι που προσβάλλουν τις αρθρώσεις ή και την σπονδυλική στήλη και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αναπηρία.

Με τα νέα δεδομένα η χρήση της σεκουκινουμάμπης της εταιρείας Novartis, δίνει σημαντική υποχώρηση της νόσου. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία οι ήδη υπάρχουσες θεραπείες έδιναν από 50%-60% αποτελεσματικότητα. Η σεκουκινουμάμπη, ο πρώτος πλήρως ανθρώπινος αναστολέας ιντερλευκίνης-17A (IL-17A), αγγίζει το 90% επιτυχούς θεραπείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Επέκτασης A2304E1 Φάσης ΙΙΙ, στην οποία έλαβαν μέρος 320 ασθενείς, η Σεκουκινουμάμπη σε σταθερό δοσολογικό σχήμα για τρία έτη, πέτυχε κατά 69% πιο καθαρό δέρμα (PASI 90) από το πρώτο κιόλας έτος. Αυτή η ανταπόκριση διατηρήθηκε εξαιρετικά καλή μετά από τρία έτη, καθώς το 64% των ασθενών εξακολούθησε να εμφανίζει πολύ καλή ανταπόκριση. Επιπλέον, το 43% των ασθενών διατήρησε πλήρως καθαρό δέρμα (PASI 100) κατά το τρίτο έτος ενώ. Το 83% πέτυχε τον καθιερωμένο θεραπευτικό στόχο επίτευξης καθαρού δέρματος PASI 75 με τη συμπλήρωση τριών ετών.

Επιπλέον, τελευταία στοιχεία των πάνω από 9.600 ασθενών που έχουν λάβει θεραπεία με σεκουκινουμάμπη σε κλινικές μελέτες για πολλαπλές ενδείξεις και πάνω από 12.500 ασθενών που έχουν λάβει θεραπεία μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου, αποδεικνύουν ότι το προφίλ ασφάλειας στην ψωριασική αρθρίτιδα& αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι συνεπές με το προφίλ ασφάλειας στην ψωρίαση. Ταυτόχρονα, στο 80% των ασθενών με ΑΣ η σεκουκινουμάμπη έδειξε δυνατότητα αναστολής της δομικής βλάβης της σπονδυλικής στήλης σε διάστημα δύο ετών, ενώ στους ασθενείς με ΨΑ έδειξε αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων σε ποσοστό άνω του 84% των περιπτώσεων, με παράλληλη διατήρηση της βελτίωσης των αρθρικών και δερματικών εκδηλώσεων, της σωματικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.

Για να εξηγήσουμε, PASI είναι ο Δείκτης Μέτρησης της Ψωρίασης. PASI 75 σημαίνει επί της ουσίας καλύτερα κατά 75% αποτελέσματα και ποιότητα ζωής του ασθενούς. Και όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ο στόχος του PASI 90/100 (καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα) έχει επιτευχθεί όπως έδειξαν οι τελευταίες μελέτες.

Η Σεκουκινουμάμπη διατίθεται και στη χώρα μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μπει ήδη στην τελευταία Θετική Λίστα φαρμάκων που σημαίνει ότι αποζημιώνεται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Διατίθεται σε προγεμισμένες συσκευές, τύπου πένας όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς ασθενείς, γεγονός που διευκολύνει τη χρήση και μειώνει τον πόνο και την ενόχληση στον ασθενή. 

Πάνω από 20 χρόνια μελετών για να φτάσει στον ασθενή

Χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια μελετών για να φτάσει η σεκουκινουμάμπη στον ασθενή και να δώσει τη δυνατότητα τους γιατρούς να έχουν ένα δυνατό όπλο  στην καταπολέμηση αυτών των ασθενειών.

Συγκεκριμένα, σε μια μικρή αναδρομή της έρευνας και μελέτης για τη σεκουκινουμάμπη ChiefScientificOfficer της NovartisHellas, κα Βαρβάρα Μπαρούτσου ανέφερε ότι ξεκίνησε το 1993 με την απομόνωση της ιντερλευκίνης Α. Το 1999 έγινε η πρώτη προκλινική μελέτη και το 2001 ανακαλύφθηκε τελικά η σεκουκινουμάμπη. Το 2005 πλέον, γίνεται και η ανακάλυψη των κυττάρων Th17 και το 2007 ελέγχεται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, Το 2009 παίρνει τελικά έγκριση για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και το 2011 για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.

Το 2014 κατατέθηκε ο φάκελος στον ΕΜΑ για την θεραπεία της ψωρίασης και τι 2015 ήρθε η έγκριση οπότε και κατατέθηκε νέος φάκελος για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα. Η έγκριση ήρθε στις μέρες που διανύουμε, δηλαδή αρχές του 2016.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η πορεία της σεκουκινουμάμπης μέσα στο χρόνο μελετών αποδεικνύει τη δυσκολία και τι κόστος που καταβάλλεται προκειμένου να φτάσει ένα νέας γενιάς φάρμακο στη φαρέτρα των γιατρών και κατ’ επέκταση στον ασθενή. Είναι ίσως και η απάντηση για το υψηλό κόστος κάποιων θεραπειών αλλά και για τους λόγους ύπαρξης της πατέντας και της προστασίας που χρίζουν οι θεραπείες αυτές από την πολιτεία.  

Όπως ανέφερε και η κα Μπαρούτσου, «σήμερα οι ασθενείς που ζουν με χρόνια νοσήματα όπως η ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες. Η σεκουκινουμάμπη αποτελεί ένα πρότυπο βιοϊατρικής έρευνας και καινοτόμου ανάπτυξης που στηρίχτηκε στην γενετική και βιολογική κατανόηση του ρόλου IL-17A στην παθογένεια της Ψωρίασης ,ΨΑ και ΑΣ και μεταφράστηκε σε πολυδύναμη θεραπευτική λύση. Όλα τα κλινικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι η σεκουκινουμάμπη θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος του θεραπευτικού κενού που υπάρχει σήμερα στην Ψωρίαση, ΨΑ και την ΑΣ ως μια σημαντική και εξειδικευμένη  επιλογή για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις