Υγεία

Σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία του άσθματος


Μια μελέτη-ορόσημο έδειξε ότι το σοβαρό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση βιολογικών θεραπειών, χωρίς την πρόσθετη χρήση τακτικά εισπνεόμενων στεροειδών υψηλής δόσης, τα οποία μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες. Τα ευρήματα από την πολυεθνική μελέτη SHAMAL, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, έδειξαν ότι το 92% των ασθενών που χρησιμοποιούν τη βιολογική θεραπεία benralizumab θα μπορούσε να μειώσει με ασφάλεια τη δόση εισπνεόμενων στεροειδών και περισσότερο από το 60% θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τη χρήση τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν καταλυτική επίδραση στη ζωή των ασθενών με σοβαρό πρόβλημα άσθματος, ελαχιστοποιώντας ή εξαλείφοντας τις δυσάρεστες και συχνά σοβαρές παρενέργειες των εισπνεόμενων στεροειδών. Αυτά περιλαμβάνουν την οστεοπόρωση, η οποία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, τον διαβήτη και τον καταρράκτη.

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές αναπνευστικές ασθένειες παγκοσμίως - επηρεάζει σχεδόν 300 εκατομμύρια ανθρώπους - και περίπου το 3 έως 5% αυτών έχουν σοβαρό άσθμα. Αυτό οδηγεί σε καθημερινά συμπτώματα δύσπνοιας, σφίξιμο στο στήθος και βήχα, μαζί με επαναλαμβανόμενες κρίσεις άσθματος που απαιτούν συχνή νοσηλεία.

Υπεύθυνος της μελέτης SHAMAL ήταν ο καθηγητής David Jackson, επικεφαλής του Κέντρου Σοβαρού Άσθματος στο Guy's and St Thomas' και καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής στο King's College του Λονδίνου. Ο καθηγητής Τζάκσον είπε: «Οι βιολογικές θεραπείες όπως το Benralizumab έχουν φέρει επανάσταση στη φροντίδα του σοβαρού άσθματος με πολλούς τρόπους και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν για πρώτη φορά ότι η βλάβη που σχετίζεται με τα στεροειδή μπορεί να αποφευχθεί για την πλειοψηφία των ασθενών που χρησιμοποιούν αυτή τη θεραπεία».

Το Benralizumab είναι μια βιολογική θεραπεία που μειώνει τον αριθμό των φλεγμονωδών κυττάρων που ονομάζονται ηωσινόφιλα. Αυτό παράγεται σε μη φυσιολογικούς αριθμούς στους αεραγωγούς ασθενών με σοβαρό άσθμα και εμπλέκεται σε κρίσιμο βαθμό στην ανάπτυξη κρίσεων άσθματος. Το Benralizumab χορηγείται ενδοφλέβια κάθε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες και διατίθεται σε εξειδικευμένα κέντρα άσθματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η μελέτη SHAMAL πραγματοποιήθηκε σε 22 τοποθεσίες σε τέσσερις χώρες -- το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Οι 208 ασθενείς επιλέχθηκαν τυχαία για να μειώσουν την υψηλή δόση εισπνεόμενου στεροειδούς τους με ποικίλες ποσότητες σε διάστημα 32 εβδομάδων, ακολουθούμενο από μια περίοδο συντήρησης 16 εβδομάδων. Περίπου το 90% των ασθενών δεν παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων άσθματος και δεν παρουσίασαν παροξύνσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης των 48 εβδομάδων.

Παρόμοιες μελέτες με το SHAMAL θα χρειαστούν πριν γίνουν σταθερές συστάσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μείωσης ή της εξάλειψης της χρήσης στεροειδών υψηλής δόσης με άλλες βιολογικές θεραπείες. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την AstaZeneca και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές σε διάσημα πανεπιστήμια όπως το Queens University Belfast, το Université Paris-Saclay και το Trinity College του Δουβλίνου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Υγεία