Αγορές

“Σηκώνουν κεφάλι” οι αγορές, καλύπτονται απώλειες στο ΧΑ


Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στο χρηματιστήριο, μετά από μία εβδομάδα απωλειών, κι ενώ μέχρι το μέσον της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες βυθίζονταν στο κόκκινο.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις και τις προσδοκίες  για ισχυρή – μάλλον πρόσκαιρη – τεχνική αντίδραση, η ελληνική αγορά ακολουθεί  από απόσταση την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που τρέχουν σήμερα σε ρυθμούς μίνι ράλι, με “καύσιμο” τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις επιδόσεις του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη.
Οπως ανακοινώθηκε, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση σημείωσε άνοδο πρώτη φορά από τις αρχές του 2019, βασιζόμενος στην ανάκαμψη της ζήτησης μετά το lockdown λόγω πανδημίας.
 Η είδηση φέρνει σήμερα τον  γερμανικό DAX στο +2,3%, ενώ ο FTSE 100  στο Λονδίνο και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύονται κατά 1,5%.

Τροχοπέδη

Στο ΧΑ τροχοπέδη αποτελούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι πληθαίνουσες ενδείξεις για το μέγεθος των επιπτώσεων της στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις. .
 Η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο απελπιστικά χαμηλός τζίρος (μόλις 16,5 εκατ. ευρώ σε πέντε ώρες συνεδρίασης) αντανακλούν την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, εκτιμώντας ότι η δυναμική της θα δοκιμαστεί  στην περιοχή στήριξης των 610-600 μονάδων. Προς το παρόν ο ΓΔ  διατηρεί κάποια απόσταση από αυτή την περιοχή, όπου είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί ανοδική αντίδραση και να αυξηθεί η  ζήτηση.

Αλλωστε οι βασικοί δείκτες, οι τραπεζικές μετοχές και πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips βρίσκονται ακόμη σε υπερπουλημένα επίπεδα και μιά περαιτέρω ανοδική αντίδραση θα αποτελούσε φυσιολογικό φυσιολογικό επακόλουθο

Η συνεδρίαση

Η πρώτη ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε μετά από μία ώρα συνεδρίασης  και οι δείκτες υπερκάλυψαν τις αρχικές απώλειες, περνώντας πρόσκαιρα σε θετικό πρόσημο. Στη συνέχεια διολίσθησαν με επιταχυνόμενο ρυθμό, σημειώνοντας χαμηλά ημέραςστις 13:00. Ακολούθησε νέα ισχυρότερη αντίδραση, που φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε  χαμηλό -0,89% και υψηλό +0,31% στις 619,55 μονάδες. Τώρα βρίσκεται οριακά σε θετικό έδαφος (+0,05% στις 617,9 μονάδες).
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,10% στις 1.487,3 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,46%, βυθίστηκε μέχρι -2,65% και τώρα  σημειώνει οριακές απώλειες 0,25%. Σε θετικό πρόσημο γύρισαν Εθνική +1% και Attica Bank +0,5%. Στον αντίποδα Alpha Bank -1,9%, Eurobank -1,6%, Πειραιώς -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρώτος ο ΟΠΑΠ με +3,5%. ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ +1,9%,  ΔΕΗ +1,6%,ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ +1%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Coca-Cola και Aegean  -1,5%, ΟΤΕ -1%, Βιοχάλκο και Motor Oil -0,6%.

Διαβάστε επίσης