Σφοδρή επίθεση για την στάση που κρατούν Γερμανία και ΔΝΤ για την περίπτωση της Ελλάδας εξαπέλυσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών Τζιάνι Πιτέλα. Με εκφράσεις όπως "το ΔΝΤ και τα «γερμανικά γεράκια» θέλουν τον ασθενή νεκρό ενώ επιθυμούν ακόμα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη", έκανε σαφές πως οι προοδευτικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη του περσινού σκηνικού.
«Πρόκειται για τη συνέχεια της ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν ένα χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μια πλευρά, το ΔΝΤ, από την άλλη, τα γερμανικά κοράκια τύπου Σόιμπλε που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ακατάλληλα όπλα για να καταστρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κάνει μεγάλες προσπάθειες, τόσο σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, όσο και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
Κληθείς να απαντήσει το πώς η κεντροαριστερή οικογένεια η οποία αποτελεί επί του παρόντος και τη μεγαλύτερη δύναμη θα βοηθήσει την Ελλάδα, ο Τζιάνι Πιτέλα σημειώνει:
«Ο Τσίπρας εκπροσωπεί μια προοδευτική δύναμη. Ακόμα και αν είχε άλλο πολιτικό χρώμα, θα εξέφραζα και πάλι την αντίθεσή μου στις περίφημες πιέσεις του ΔΝΤ και ορισμένων συντηρητικών πρωταγωνιστών που ζητούν προληπτικά μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα.
Είναι σαν να λένε: 'Δεν σας εμπιστευόμαστε εσάς τους Έλληνες, και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να πετύχετε προληπτικούς στόχους'. Είναι σα να καταδικάζεις τη χώρα σε θάνατο. Δεν πρόκειται για προληπτική λιτότητα, πρόκειται για το θάνατο μιας χώρας. Όποιος και αν ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα στεκόμουν πλάι του».
«Όσον αφορά τη σχέση του Τσίπρα με τη σοσιαλιστική οικογένεια, υφίσταται ένας διάλογος, αλλά είμαστε μια διαφορετική δύναμη. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω που θα μας οδηγήσει αυτός ο διάλογος, καθώς δεν υφίσταται αίτημα από την πλευρά του Τσίπρα για προσχώρηση στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Έχουν γίνει συναντήσεις, και αυτό είναι σύνηθες για τους πρωταγωνιστές της αριστεράς που διαθέτουν διαφορετικές προσεγγίσεις».
«Για να απαντήσω στην ερώτησή σας για τις νέες ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τις βλέπω πολύ θετικά. Εμείς, η σοσιαλιστική οικογένεια, μαζί με τον Τσίπρα, συμφωνήσαμε να βρεθούμε στη Ρώμη, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, για να προετοιμάσουμε τις προτάσεις μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και θα παλέψουμε τη μάχη αυτή τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για το αν το Grexit αποτελεί ένα όπλο για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα όπως αφήνουν να εννοηθεί κάποιες διαρροές, ο Ιταλός πολιτικός σημειώνει:
«Είναι λάθος, είναι άδικο, είναι άνομο να κουνάμε το χαρτί του Grexit. Η Ελλάδα κάνει εξαιρετικές προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ. Ζητούν από την Ελλάδα επιπρόσθετα μέτρα τα οποία ισοδυναμούν με μεγάλες θυσίες για τους πολίτες, την κοινωνική τους κατάσταση, ξεχνώντας ότι η χώρα αυτή εδώ και χρόνια έχει χύσει δάκρυα και αίμα.
Ωστόσο, ζητούν ακόμα περισσότερη λιτότητα από έναν ασθενή τόσο αποδυναμωμένο. Θέλουν τον ασθενή νεκρό. Θέλουν το Grexit, γιατί δεν το κατάφεραν πέρυσι, αλλά εμείς λέμε "Non passerano".
Κληθείς να σχολιάσει ότι ακόμα και ο Αμερικανός Πρόεδρος δείχνει να καταλαβαίνει καλύτερα την κατάσταση από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι ο Ομπάμα μίλησε με τον «πιο προοδευτικό, ειλικρινή και τεκμηριωμένο τρόπο» ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρνουν να πουν τα ίδια πράγματα.
«Εκτός από τη Μέρκελ που βρίσκεται στη σωστή πλευρά της υπόθεσης. Στο θέμα της μετανάστευσης, η Μέρκελ έπαιξε θετικό ρόλο. Τώρα πρέπει να συνεχίσει και να πιέσει για την υιοθέτηση ενός συμφώνου για τη μετανάστευση που παρουσιάστηκε από την Ιταλία και αποτελεί ένα συνολικό σχέδιο που ασφαλίζει την περιοχή της Μεσογείου.
Δεν αρκεί να διασφαλίσουμε μόνο την οδό από την Τουρκία προς τα Βαλκάνια. Αυτή η συμφωνία ήταν αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Και αυτή η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί σεβόμενη πλήρως το διεθνές δίκαιο, το ανθρωπιστικό δίκαιο, τα δικαιώματα των προσφύγων, όχι μόνο των Σύριων. Η Τουρκία πρέπει να το κάνει, και εμείς πρέπει να το ελέγξουμε.
Πρέπει όμως να σκεφτούμε και τη Μεσόγειο. Η ιταλική πρόταση δίνει απαντήσεις σε αυτή την πρόκληση», σημείωσε μεταξύ άλλων.