Οικονομία

«Σφαγή» οφειλετών στις 72 - 120 δόσεις, «παράθυρο» ο εξωδικαστικός


Δύο «κόφτες» αφήνουν εκτός ρυθμίσεων οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις - Ευνοϊκότεροι οι όροι ρύθμισης με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

«Κόβονται» από τις νέες ρυθμίσεις οφειλών του υπουργείου Οικονομικών οι περισσότεροι επιχειρηματίες που έσπευσαν να τις αξιοποιήσουν, καθώς, όπως τονίζουν λογιστές, στα «ψιλά γράμματα» των ρυθμίσεων κρύβονται... κόφτες που αφήνουν έξω ίσως και περισσότερους από οκτώ στους δέκα ενδιαφερόμενους. Την ίδια ώρα, νομικοί υποδεικνύουν σε πολλούς επιχειρηματίες με οφειλές στην εφορία να κινηθούν στην κατεύθυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, μετά τις πρόσφατες, ευνοϊκές αλλαγές που έγιναν από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν λογιστές, οι δύο νέες ρυθμίσεις κρύβουν «παγίδες», τις οποίες αδυνατούν να ξεπεράσουν οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

  • Για τη νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων, προϋπόθεση υπαγωγής είναι να μην υπήρχε καθυστερούμενη - αρρύθμιστη οφειλή έως και την 1η Νοεμβρίου 2021. Όμως, πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν γεννηθεί ακριβώς αυτή την περίοδο, στην οποία περιλαμβάνεται και η κρίση της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να «κόβονται».
  • Για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, προϋπόθεση είναι να ρυθμισθούν όλες οι οφειλές που γεννήθηκαν μετά το 2019 με την πάγια ρύθμιση της εφορίας, δηλαδή το πολύ σε 24 δόσεις. Οι περισσότερες «στριμωγμένες» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές σε τόσο μικρό αριθμό δόσεων και έτσι χάνουν τη δυνατότητα αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων σε 120 δόσεις.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων εκφράζουν έντονη ανησυχία για αυτές τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα -ειδικά για αυτήν των 36 ή 72 δόσεων- αφού η πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα μείνει εκτός του συστήματος. Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε στο άμεσο μέλλον τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών ενώ θα διακυβευθεί η λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσα βάρη.

Αν δεν δοθεί μία πραγματική ευκαιρία στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, οι συνέπειες για το επιχειρείν και την οικονομία θα είναι τραγικές και θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης. Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, άρα είναι ελάχιστες οι πιθανότητες βελτίωσης της ρύθμισης αυτή την στιγμή, καλούμε τα κόμματα εξουσίας να δεσμευθούν ότι με το που θα βγει νέα κυβέρνηση -είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας- θα δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες».

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εντάσσοντας στις 120 δόσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από το 2019 και μετά, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που όφειλαν προς το δημόσιο, αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους».

Την ίδια ώρα, νομικοί επισημαίνουν ότι έχουν δημιουργηθεί νέες ευκαιρίες ρύθμισης των χρεών στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, μετά τις ευνοϊκές αλλαγές που έγιναν στον νόμο 4738/2020 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως σημειώνει η δικηγόρος Κωνσταντίνα Λεκκάκου, «πό την μελέτη των πρόσφατων ουσιαστικών νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και από την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, η οποία αποκωδικοποιεί τις αλλαγές που ανοίγουν την περίμετρο των δικαιούχων του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού, οφείλουμε να διαπιστώσουμε, ότι μάλλον ξεπεράστηκαν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος και καθημερινά, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας επιτυγχάνουν την ρύθμιση των οφειλομένων και την επαναφορά τους σε μία υγιή οικονομική κατάσταση».

Η ίδια τονίζει ότι «παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε συμπολίτες μας, οι οποίοι διατηρούν οφειλές μόνο έναντι του Δημοσίου ή/και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης», ενώ μέχρι τώρα ήταν απαραίτητο να υπάρχουν οφειλές και σε χρηματοδοτικούς φορείς για τη ρύθμιση με τον εξωδικαστικό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον εξωδικαστικό, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ρύθμισης, τα χρέη εξυπηρετούνται έως και σε 240 δόσεις, ενώ ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και για «κούρεμα» μέρους του χρέους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις