To 38ο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινίων (International Kiwi Organization -ΙΚΟ) στο Τορίνο ολοκληρώθηκε με αισιοδοξία, χάρη στο ισχύον ευνοϊκό σενάριο αγοράς, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλότερα αποθέματα και θετικές εκτιμήσεις.
«Για πολλά χρόνια η ετήσια συνάντησή μας αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή για την ενημέρωση σε ακτινίδια παγκοσμίως», δήλωσε ο Patrizio Neri, Συντονιστής του Συνεδρίου του Τορίνο. «Οι παρόντες εκπρόσωποι ανέκαθεν αντιπροσώπευαν τις κύριες χώρες παραγωγής και τα συμφέροντα του κλάδου με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό η συνάντησή μας πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη νέα δυναμική του κλάδου. Η πρότασή μου, που εγκρίθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους, είναι η δημιουργία μιας Επιτροπής ικανής να συλλέγει και να επεξεργάζεται δεδομένα και αριθμούς για εκείνες τις χώρες που ισχυρίζονται ότι κατέχουν ισχυρό μερίδιο στην αγορά, χωρίς να παρέχουν σαφή στοιχεία για τις παραγωγές τους».
Η εποχή συγκομιδής των ακτινιδίων τελειώνει στο νότιο ημισφαίριο, με μια φυσιολογική εμπορική δραστηριότητα. Η Χιλή κλείνει τα φορτία σε προορισμούς στο εξωτερικό και η Νέα Ζηλανδία πρόκειται να ολοκληρώσει τις αποστολές σε λίγες εβδομάδες. Όσον αφορά το Βόρειο Ημισφαίριο, ο IKO αναμένει μια ισορροπημένη παραγωγή το 2019, όχι υπερβολική αλλά καλής ποιότητας. Η Ελλάδα και η Γαλλία παρουσιάζουν σταθερότητα, ενώ η ιταλική συγκομιδή υφίσταται συρρίκνωση κατά 10% για την ποικιλία Hayward.
Όλοι οι 38 συμμετέχοντες-εκπρόσωποι των μελών του ΙΚΟ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ποιότητα και τη σωστή αξιοποίηση του προϊόντος. Για το λόγο αυτό, ο κίνδυνος πρόωρης συγκομιδής πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, ακόμη και αν ο πειρασμός για ορισμένους παραγωγούς είναι πιο ισχυρός σε μια κατάσταση όπως η σημερινή.
Μια δεύτερη πτυχή που ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη για τους συμμετέχοντες αφορούσε το ακανθώδες ζήτημα της παραποίησης/απομίμησης της προέλευσης. Μετά τα δυσάρεστα περιστατικά που σημειώθηκαν πέρυσι στη Γαλλία και την Ιταλία, για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι νομικές διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες στα δικαστήρια, ο IKO συνιστά να δοθεί προσοχή ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων παρανομιών και αποτελεί πάγια θέση του η πλήρη διαφάνεια στην αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εργασιών εξετάστηκαν τεχνικά θέματα που σχετίζονται με φυτοϋγειονομικά ζητήματα που αφορούν κυρίως την καλλιέργεια στις κύριες χώρες παραγωγής, όπως το βακτηριακό έλκος και η ασφυξία ακτινιδίων. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι επικεντρώθηκαν στο θέμα της ασιατικής βρωμούσας (Halyomorpha halys). Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θέματα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προωθηθεί από τα εθνικά θεσμικά όργανα των χωρών και την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερη ενημέρωση του προβλήματος, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης.
Στο ΙΚΟ 2019 τον ελληνικό κλάδο ακτινιδίου εκπροσώπησε η Άτυπη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου που λειτουργεί υπό την ομπρέλα και την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, με δύο μέλη, τον Συντονιστή της Ομάδας και Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ κ. Χρήστο Κολιό και το Μέλος κ. Ζήση Μανώση.
Η Άτυπη Οργάνωση στην οποία συμμετέχουν οι σημαντικότεροι παραγωγοί και τυποποιητές/διακινητές ακτινιδίου θα προχωρήσει σε τυπική σύσταση και αίτημα αναγνώρισης ως Εθνικής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μόλις διαμορφωθεί το νέο εθνικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις.