Οικονομία

ΣΕΒ: Οδηγός για την αποτελεσματική εφαρμογή της τηλεργασίας


Πρακτικό οδηγό για την αποτελεσματική εφαρμογή της τηλεργασίας θα διαθέσει, σύντομα, ο ΣΕΒ, δημόσια και δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αυτό γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου ψηφιακού συνεδρίου του συνδέσμου για την τηλεργασία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SEVSOCDIAL.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΒ, όπως προέκυψε από όσα διετύπωσαν οι ομιλητές, για περισσότερα από τα μισά καθήκοντα των εργαζομένων μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία. Σημαντικοί παράγοντες είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και το μοντέλο εταιρικής κουλτούρας που έχει ως αφετηρία την εμπιστοσύνη.

Επιπλέον, το υβριδικό μοντέλο εργασίας διαμορφώνει μια νέα κανονικότητα στις επιχειρήσεις ενώ η τηλεργασία αναδεικνύεται σε σημαντικό συντελεστή προσέλκυσης νέου προσωπικού/ταλέντου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ευρωπαϊκές πρακτικές για την τηλεργασία, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο καθώς και οι κατευθύνσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές στα διοικητικά συστήματα και την προσαρμογή της εταιρικής κουλτούρας μετάβασης από τον έλεγχο στην εμπιστοσύνη. Παράλληλα, επισημάνθηκαν κρίσιμα σημεία του Ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου.

Ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, ΣΕΒ τόνισε ότι η τηλεργασία συνεπάγεται διαφορετική οργάνωση της εργασίας και  της διοίκησης, και αυτή την πραγματικότητα ανακαλύπτουν σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Η τηλεργασία εφαρμόζεται σε παραλλαγές, όπως η υβριδική οργάνωση της εργασίας (δηλαδή κάποιες μέρες-ώρες  με φυσική παρουσία, και άλλες με τηλεργασία), η οποία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται η νέα κανονικότητα για τις επιχειρήσεις. Κλείνοντας επισήμανε ότι «ρυθμίσεις που δεν επιτρέπουν την ευελιξία επιχειρήσεων και εργαζόμενων και υπονομεύουν την παραγωγικότητα και ευημερία πρέπει να αποφεύγονται».  

Εκ μέρους της BusinessEurope ο Μαξίμ Τσερούτι, Director του SOCIAL AFFAIRS DEPARTMENT, στάθηκε ιδιαίτερα στην υπό διαμόρφωση Οδηγία για την τηλεργασία και το R2D που βρίσκεται σε εξέλιξη, και η οποία θα είναι προϊόν  διαπραγμάτευσης  των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη κάλυψης  του κενού δεξιοτήτων, ώστε να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και η σύγχρονη οργάνωση της εργασίας.

Ακολούθησε, η παρουσίαση των ευρημάτων της πρόσφατης έρευνας του ΣΕΒ για την τηλεργασία σε δείγμα 251 επιχειρήσεων από τον Γιάννη Σιδηρόπουλο, Senior Advisor του ΣΕΒ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, περίπου, 4 στις 10 επιχειρήσεις εφαρμόζουν υβριδικό μοντέλο  έως 2 ημέρες την εβδομάδα ενώ οι 3 στις 10 επιχειρήσεις το εφαρμόζουν έως 3 ημέρες και η δυνατότητα τηλεργασίας θεωρείται στοιχείο προσέλκυσης προσωπικού από 7 στις 10  επιχειρήσεις.

Από πλευράς της, η Ρεβέκκα Σμιθ, Workforce and ESG Executive, Europe Government and Regulatory Affairs, IBM ανέφερε: «Στην IBM η ευέλικτη εργασία είναι κομμάτι του DNA μας. Σε εμάς οι εργαζόμενοι μπορούν να τηλεργάζονται ήδη από τη δεκαετία του '90. Έτσι, η πανδημία απαιτούσε μια εξέλιξη και όχι μια επανάσταση. Το μοντέλο μας βασίζεται στην εμπιστοσύνη και προσφέρει ευελιξία σε διαφορετικές ομάδες για να δουν τι λειτουργεί καλύτερα για αυτούς. Δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασία από το σπίτι - το να είσαι στο γραφείο εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τη δημιουργία προσωπικών συνδέσεων, για καινοτομία και για μάθηση.»

Η Κατερίνα Δασκαλάκη, Senior Advisor, ΣΕΒ περιέγραψε την αποτύπωση της τηλεργασίας στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) σημειώνοντας: «Στο επίπεδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (εθνικό, κλαδικό, επιχειρησιακό), το θέμα της τηλεργασίας αντιμετωπίζεται από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ως ένα πεδίο εποικοδομητικής συνδιαλλαγής, αλλά και ως μία σύγχρονη πρόκληση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στις συλλογικές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν το διάστημα 2021 - 2022,  το πλαίσιο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας είναι σαφέστερα οριοθετημένο και αντιμετωπίζει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο τα θέματα εφαρμογής της τηλεργασίας. Με τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες μορφές οργάνωσης εργασίας, η αξιοποίηση της εξ' αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία, εργασία σε πλατφόρμες, υβριδικά μοντέλα) θα τεθεί στο άμεσο μέλλον ως βασικό αντικείμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα».

Για το επίμαχο ζήτημα της εμπιστοσύνης έναντι του ελέγχου στους τηλεργαζόμενους ο Δρ Κωνσταντίνος Σαμιώτης, Academic Director of Online Programs, ALBA επεσήμανε: «Η τηλεργασία εξ' ορισμού στηρίζεται σε ένα διαφορετικό χωρο-χρονικό μοντέλο εργασίας, το οποίο απαιτεί νέες μορφές ελέγχου και ένα νέο ψυχολογικό συμβόλαιο ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. Οι νέες μορφές ηλεκτρονικής παρακολούθησης εγείρουν σημαντικά ζητήματα ηθικής που θέτουν σε κίνδυνο την εργασιακή εμπιστοσύνη και κατ' επέκταση την επιτυχία και την βιωσιμότητα του εν λόγω εγχειρήματος από τις επιχειρήσεις. Η τηλεργασία αποτελεί μονόδρομο και βασική εργασιακή επιλογή στην νέο κόσμο της εργασίας».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν ολόκληρο το συνέδριο στο λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=mVnIzmNLiio

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα