Πολιτική

ΣΕΒ: Μικρά τα περιθώρια εφαρμογής επενδυτικών κινήτρων χωρίς πάταξη φοροδιαφυγής


«Εάν η κυβέρνηση αξιοποιήσει όλα τα όπλα πάταξης της φοροδιαφυγής μπορεί γρήγορα να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να συμβάλει στην ανάκαμψη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα» αναφέρει ο ΣΕΒ.

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, χωρίς δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, τα περιθώρια για την εφαρμογή επενδυτικών φορολογικών κινήτρων είναι μικρά» εκτιμά.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο τονίζει  εν όψει της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή ότι οι επιχορηγήσεις δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί περιορίζουν δραστικά τις δυνατότητες άμεσων ενισχύσεων, έχουν περιορισμένο εύρος εφαρμογής λόγων των ευρωπαϊκών περιορισμών στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων και διέπονται από ιδιαίτερα γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Τα κίνητρα για την ενθάρρυνση επενδύσεων θα πρέπει να είναι οριζόντια, να εντάσσονται δηλαδή στον εθνικό κώδικα φορολογίας, να καταλαμβάνουν ως πιθανούς δικαιούχους όλες τις επιχειρήσεις που κάνουν στοχευμένες δαπάνες για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους, να συνδεθούν με την κερδοφορία και την επανεπένδυση κερδών και να μην απαιτούν χρονοβόρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες με το ελληνικό δημόσιο που αυξάνουν την πιθανότητα κρουσμάτων διαφθοράς» αναφέρει ο ΣΕΒ.

Προσθέτει πάντως ότι στα θετικά του νέου νόμου πιστώνεται η χρήση φορολογικών κινήτρων αντί των επιχορηγήσεων σε μεγαλύτερο βαθμό απ ό,τι στο παρελθόν, η ενθάρρυνση εμβληματικών επενδύσεων ξεκινώντας από τα 20 εκατ. ευρώ (αντί των 50 εκατ. ευρώ του προηγούμενου νόμου), η απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης και ελέγχου στις περιπτώσεις έτοιμου εξοπλισμού και η συγκέντρωση και ο συντονισμός της δημόσιας χρηματοδότησης μέσω των ταμείων συμμετοχών.

Ο ΣΕΒ σημειώνει ακόμη τις θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού («με δεδομένη τη σταθερή πορεία των εσόδων, η ταμειακή συγκράτηση των δαπανών οδηγεί σε αυξημένο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό»), τη σταθεροποίηση των πωλήσεων στη μεταποίηση και των εξαγωγών καθώς και τη μείωση των ανέργων λόγω τουριστικής περιόδου.

Σε ανάλυση για τον ΕΝΦΙΑ ο ΣΕΒ αναφέρει ότι αυξημένο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν εφέτος 485.505 φορολογούμενοι. Για 26.013 από αυτούς η μέση επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι είναι 22.432 ευρώ ενώ υπάρχουν και 4 φορολογούμενοι που θα καταβάλουν σχεδόν 600.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι, ο καθένας (οι υπολογισμοί έγιναν με υπόθεση για μέση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 10 %). 

Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα, από 45.000 εταιρείες που θα επιβαρυνθούν συνολικά με 240 εκατ. ευρώ συμπληρωματικού φόρου, 33 εταιρείες θα καταβάλλουν 40 εκατ. ευρώ και 2.300 εταιρείες, πολλές εκ των οποίων λόγω της δραστηριότητας τους έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα, 140 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει τέλος ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων περνά μέσα από τον εξορθολογισμό της φορολογίας κατοχής ακινήτων, με εξάλειψη των ακραίων επιβαρύνσεων ειδικά σε απρόσοδες περιουσίες, την κατάργηση του «εκδικητικού» όπως αναφέρει συμπληρωματικού φόρου και τη μετάβαση σε ανταποδοτική φορολόγηση από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις