Διεθνή

Σερβία: Αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός, συντηρούνται τα ερείσματα από Ρωσία


Μακρινό φαντάζει, ακόμη, το σενάριο ένταξης της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τόσο σε επίπεδο πολιτικών διαβουλεύσεων όσο και στην εικόνα και τις τάσεις που συντηρούνται στην σερβική κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται σε τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Factor plus για λογαριασμό της εφημερίδας POLITIKA του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυξήθηκε ο ευρωσκεπτικισμός και η απαισιοδοξία αναφορικά την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. Την ίδια ώρα, οι πολίτες της Σερβίας, από όλους του ηγέτες της υφηλίου, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Ρωσική Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αναλυτικά:

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος διατηρεί τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην Σερβία. Στο ερώτημα για τον ξένο ηγέτη που εμπιστεύονται περισσότερο το 57% των ερωτηθέντων ανέφερε τον Πούτιν. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ με 36% και ακολουθούν: η Άγκελα Μέρκελ με 30%, ο Ντόναλντ Τραμπ με 26% και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 14%. Πολύ χαμηλά στην εμπιστοσύνη των Σέρβων βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν που φέρεται να έχει την εμπιστοσύνη του 6% των Σέρβων.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2018, σε δείγμα 1.250 ατόμων, ασχολήθηκε με πολλά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Σερβίας.

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα, στο εσωτερικό, η έρευνα έδειξε ότι ο Αλεξάντερ Βούτσιτς συνεχίζει να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει θετική άποψη για τον πρόεδρο της Σερβίας ενώ δεύτερος έρχεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντράγκαν Ντίτζιλας με 7%. Θετικά εκτιμήθηκε και η πολιτική του Βούτσιτς που βαθμολογήθηκε με 4,2 σε κλίμακα βαθμολογίας από το 1 έως το 5.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Σερβίας, επικρατέστερη εμφανίστηκε η άποψη που θέλει την χώρα να βρίσκεται με το ένα πόδι στην ανατολή και το άλλο στην δύση.  Το 36% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ αυτής της πολιτικής, το 30% δήλωσε την ανάγκη στροφής προς την δύση ενώ το 21% υποστηρίζει αποκλειστικά την προσέγγιση με την Ρωσία.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση η δημοσκόπηση της POLITIKA δείχνει ότι τα 2/3 των πολιτών πιστεύουν ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ότι αυτό θα συμβεί μετά από το 2030. Μόνο το 1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ενταχθεί το 2025 έτος που ανήγγειλαν κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μειωμένο εμφανίζεται και το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Έτσι, ενώ πριν από ένα χρόνο σε ανάλογη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας το 38% υποστήριζε την ένταξη στην Ε.Ε. σήμερα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 34%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν το Κόσοβο. Το 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την διατήρηση της «παγωμένης σύγκρουσης» που επικρατεί σήμερα και δεν επιθυμεί λύση. Το 23% θα αποδεχόταν λύση όπου η Σερβία θα αποσπούσε το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ενώ το 7% τάσσεται υπέρ της ανταλλαγής εδαφών και μόνο το 6% για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στα σημερινά του σύνορα.

Ενδιαφέρον στο ζήτημα αυτό παρουσιάζει η στάση των πολιτών σχετικά με τις θυσίες που είναι πρόθυμοι να κάνουν για να υπερασπιστούν την αρχή ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας. Στην ερώτηση: «Είστε έτοιμοι να υποστείτε οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στην προσωπική σας ζωή για να παραμείνει το Κόσοβο στην κυριαρχία της Σερβίας;» το 48% απάντησε κατηγορηματικά «όχι» το 23% απάντησε «Ναι, αλλά όχι υπερβολικές» και μόνο το 16% απάντησε αποφασιστικά «Ναι». Στις προτεραιότητες δε, τις κοινής γνώμης, το ζήτημα του Κοσόβου βρίσκεται την τρίτη θέση, ενώ ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται πρώτα το επίπεδο διαβίωσης και η ανεργία και δεύτερο η διαφθορά και η εγκληματικότητα.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Ε.Ε