Χρηστικά

Ο «Δούρειος Ίππος» για το αφορολόγητο!


Η κυβέρνηση ήδη διαπραγματεύεται τη διάσωση του αφορολόγητου, όπως και πέρυσι τις συνtάξεις, αλλά ο κίνδυνος είναι εσωτερικός

Υπέρ της διάσωσης του αφορολόγητου ορίου, υπό προϋποθέσεις τάχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αλλά τα χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα λειτουργούν ως «Δούρειος Ίππος», που φαλκιδεύουν την όποια διεκδίκηση.

Οι Ευρωπαίοι έχουν την καλή διάθεση να μην επιμείνουν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το επίπεδο των 8.600 ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών συνταξιούχων, αγροτών και εχόντων εισοδήματα και από ελευθέρια επαγγέλματα δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για τη μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου. Μιλώντας στην κάμερα του Open και στο «Εθνος», ο κ. Σεντένο, είπε ότι αν οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, το θέμα θα μπορούσε να τεθεί και «όλοι γύρω από το τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν». «Το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, με τους στόχους που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει» δήλωσε επί λέξει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Παράθυρο, λίγο πιο μικρό, άφησε και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι συμφωνημένοι και δεν αλλάζουν αλλά άφησε ως ενδεχόμενο τη συζήτησή τους, «στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία δεν επιτρέψει την επίτευξή τους». Ο κ. Σεντένο προφανώς υπονοεί την ήδη καταγραφείσα επιβράδυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία εάν συνεχιστεί, θα πιέσει και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας και άρα και τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σεντένο αφήνει περιθώριο, στην περίπτωση αυτή, οι θεσμοί να συζητήσουν το «κούρεμα» των στόχων των ελληνικών πλεονασμάτων, από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι μέχρι και το 2022.

Ο κίνδυνος για το αφορολόγητο

Σε ότι αφορά στο αφορολόγητο, παρά την πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία καταγράφηκε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, μεταξύ των οποίων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η χθεσινή αναφορά του Μάριο Σεντένο δείχνει πως η κυβέρνηση το διαπραγματεύεται.

Όπως και πέρυσι, με το θέμα της μη περικοπής ή όχι των συντάξεων, ξεκίνησε μια παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία τελικά το φθινόπωρο πέτυχε τη διάσωσή τους, έτσι και τώρα έχει αρχίσει η νέα διαπραγμάτευση, για τη διάσωση του αφορολόγητου ορίου.

Ωστόσο ο κίνδυνος για το αφορολόγητο βρίσκεται εντός των τειχών και δεν είναι άλλος από το επίπεδο των εισοδημάτων που δηλώνονται.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι το επίπεδο των 5.000 ή 10.000 ευρώ, δηλαδή στην ουσία είναι αφορολόγητοι! Η εικόνα αυτή δεν αρέσει ούτε στους Ευρωπαίους ούτε και το ΔΝΤ, οι οποίοι τη θεωρούν «στρέβλωση».

Αντιπροτείνουν δε, ότι η πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να πληρώσουν περισσότεροι φόρο εισοδήματος, έστω και λίγο, αλλά να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Οι αγρότες, σε ποσοστό 94,96%, (ή 477.137 επί συνόλου 502.487) δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
  • Οι μισθωτοί σε ποσοστό 51,81% (ή 2.472.049 επί συνόλου 4.771.159) δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
  • Συνολικά, μηδενικό εισόδημα δήλωσαν 840.762 φορολογούμενοι ή το 10,42% του συνόλου.
  • Εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δήλωσες το 65% του συνόλου τ5ων φορολογουμένων ή 5.244.442 φορολογούμενοι.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα