Πολιτική

Σενάρια για διπλές εκλογές το 2020 - Τα ρίσκα Μητσοτάκη


Η επιστροφή της ενισχυμένης αναλογικής (πέρασε την Παρασκευή 24/1, με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελλ. Λύσης), η οποία όμως θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, πυροδότησε σενάρια για διπλές κάλπες μέσα στο 2020! 

Το Μαξίμου δείχνει να μην θέλει να κλείσει τα σενάρια υπερπρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, τα οποία διακινούνται κυρίως από μερίδα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, επιτρέποντας έντεχνα να πλανώνται στην πολιτική ατμόσφαιρα.  

Στο εύλογο ερώτημα, πως είναι δυνατόν ούτε 7 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και με μιά αυτοδύναμη, σταθερή κυβέρνηση, ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (158 βουλευτές) να συζητείται στα σοβαρά θέμα νέας προσφυγής στις κάλπες, εκείνοι που το προβάλλουν ως πιθανό ενδεχόμενο απαντούν με το διπλό κίνητρο της ηγεσίας της ΝΔ: Αφενός να κάψει την απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, αφού ο νέος εκλογικός νόμος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους και αφετέρου να επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με τα σενάρια, το αργότερο μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο προκηρύσσονται εκλογές με την επίκληση ενός μείζονος ζητήματος (πχ ελληνοτουρκική κρίση), με την πολιτική φθορά της κυβέρνησης να μην έχει πάρει διαστάσεις και να διατηρείται «αέρας στα πανιά» της. Δημοσκοπήσεις της MRB και της Pulse που δημοσιοποιήθηκαν αυτές τις μέρες δίνουν διαφορά στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, 13 και 12,5 μονάδες αντίστοιχα. 

Τα σενάρια θέλουν τη ΝΔ να κερδίζει με διαφορά τις εκλογές, αλλά να αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η απλή αναλογική δεν της δίνει τις αναγκαίες 151 έδρες. Οπότε διεξάγονται μετά από 20-30 μέρες επαναληπτικές εκλογές με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, στις οποίες η ΝΔ σημειώνει μεγάλη νίκη, με το κλίμα από τις πρώτες εκλογές υπέρ της και εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Με το αποτέλεσμα αυτό η ΝΔ επεκτείνει τον κυβερνητικό της βίο και επιτυγχάνει καίριο πλήγμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εισέρχεται σε φάση έντονων κλυδωνισμών.

Οι υπέρμαχοι των εκλογών το 2020 θεωρούν ότι οι διπλές κάλπες φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την στρατηγική ήττα, που απέφυγε στις εκλογές του 2019, ώστε συν το χρόνω και με την περαιτέρω αποδυνάμωσή του εξαιτίας και των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων να πάψει να αποτελεί τον δεύτερο πόλο εξουσίας

Ποιό ποσοστό δίνει αυτοδυναμία

Την πιθανότητα διπλών εκλογών εντός του τρέχοντος έτους υπολογίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο είπε η κυβέρνηση σπεύδει να αλλάξει τον νόμο, γιατί σχεδιάζει να καταφύγει σύντομα σε πρόωρες εκλογές. 

Πάντως, κατά μία άλλη εκδοχή η ηγεσία της ΝΔ αφήνει να κυκλοφορεί το ενδεχόμενο διπλής κάλπης το 2020, για να φιμώνει εσωκομματικές φωνές διαφωνίας, καθώς μάλιστα είναι γνωστό ότι εκλογές εντός 18μηνου από τις προηγούμενες διεξάγονται με λίστα. Που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει την ευχέρεια να επιλέγει ποιοί θα εκλέγονται βουλευτές και ποιοί θα κόβονται.

Με τον νέο εκλογικό νόμο ο πήχυς της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 37,5 - 38%, κατά προσέγγιση, καθώς εξαρτάται και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. 

Εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, οπότε το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων ανήλθε στο 8%, η αυτοδυναμία βάσει του νέου εκλογικού νόμου θα κριθεί ανάμεσα στο 37,5% με 38%.

Το ρίσκο για τη ΝΔ 

Πάντως, το ρίσκο των υπερπρόωρων εκλογών για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάθε άλλο παρά μικρό είναι. Ιδού οι βασικοί λόγοι: 

  • Οι εκλογές δεν είναι δημοσκοπήσεις, να γίνονται κατά παραγγελία και να είναι συνήθως κατευθυνόμενες, ενώ οι προβλέψεις για τη κρίση των ψηφοφόρων έπειτα από 6-8 μήνες θεωρούνται παρακινδυνευμένες. Ακόμα ο αστάθμητος παράγοντας με την όποια επίδραση του στο εκλογικό σώμα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άλλωστε και πρόσφατα οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω, καθώς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαίου (9,4 μονάδες μπροστά η ΝΔ) προέβλεπαν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές του Ιουλίου με πάνω από 10 μονάδες και τελικά η ψαλίδα έκλεισε στις 8,3 μονάδες (39,8% ΝΔ έναντι 31,5%).
  • Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να περιορίσει τη διαφορά από τη ΝΔ κάτω από τις 8 μονάδες, οι πρόωρες εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ για το κυβερνών κόμμα και τον ηγέτη του, αφού θα έχει καταγραφεί η έναρξη καθοδικής πορείας, σε διάστημα ενός χρόνου.    
  • Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΝΔ ακόμα και αν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, θα διατηρήσει τις 158 έδρες που έχει τώρα. Αυτό το ενδεχόμενο θα συνιστά ήττα. Εννοείται, ότι η ήττα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, κλονίζοντας την ηγεσία της ΝΔ, αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία και οι κυβερνώντες υποχρεωθούν να συγκυβερνήσουν με άλλο κόμμα (ΚΙΝΑΛ ή Ελλ. Λύση). 
  • Είναι άγνωστο πως θα λειτουργήσουν οι ψηφοφόροι, διαπιστώνοντας ότι η ΝΔ οδηγεί τον τόπο σε εκλογές με καθαρά τακτικιστική λογική, ειδικά σε μιά ευαίσθητη περίοδο για την ελληνική οικονομία, που έχει ανάγκη σταθερότητας.   

Δημήτρης Κυριακόπουλος