Πολιτική

Σενάρια εκλογών εν μέσω πανδημίας 


Μια αποστροφή του χθεσινοβραδινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φούντωσε, εν μέσω πανδημίας, τα υπαρκτά σενάρια για ...υπερπρόωρες εκλογές στην χώρα μας. 

Η φράση του πρωθυπουργικού μηνύματος, που έβγαλε στην επιφάνεια τα εκλογικά σενάρια είναι η εξής: «Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία.Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».

Πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι εκτίμησαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης, με την αναφορά του σε λογοδοσία της κυβέρνησης, άνοιξε επισήμως την πόρτα για πρόωρη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.   

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από στελέχη της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές, αμέσως μόλις η κρίση του κορονοϊού τελειώσει και συγκεκριμένα για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η ΝΔ πρέπει να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις οι οικονομικές πληγές από την πανδημία και κυρίως πριν η κυβέρνηση υποχρεωθεί, λόγω της βαθιάς ύφεσης, να λάβει επώδυνα μέτρα (πχ. μειώσεις συντάξεων και μισθών στο δημόσιο), τα οποία θα της προκαλέσουν αναπόφευκτα σοβαρή πολιτική ζημιά. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, που εισηγούνται τις πρόωρες εκλογές, υποστηρίζουν ότι αν οι βαρύτατες επιπτώσεις (μειώσεις αποδοχών, ανεργία κλπ) της οικονομικής κρίσης γίνουν αντιληπτές από την κοινωνία, η φθορά της κυβέρνησης θα είναι πολύ μεγάλη και μη αναστρέψιμη, όσο και αν ωραιοποιούν την εικόνα τα media, άρα θα πρέπει να προλάβει... 

Πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την πυροδότηση των εκλογικών σεναρίων, έσπευσαν να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Εξήγησαν δε, ότι τα περί λογοδοσίας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού αφορούν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης 

Προεκλογικό χρώμα στο χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού είδε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του: «Το σημερινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν για την πανδημία αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται.Ήταν ένα μείγμα υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονείας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει για τα εκλογικά σενάρια σε πρόσφατη συνέντευξή της στο «Καρφί»:

«Είναι αδιανόητο τούτες τις ώρες που δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, να μιλάνε από το Μαξίμου με τους παπαγάλους τους για εκλογές. Αρνούμαι πραγματικά να συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση. Αποτελεί θεσμική ύβρη στην αγωνία και την ανασφάλεια που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, αυτές τις δύσκολες ώρες για τη ζωή τους, την υγεία τους, τη δουλειά τους, το σχολείο των παιδιών τους, τις σπουδές τους, την επιχείρησή τους. Στο Κυβέρνηση, αντί για εκλογικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικούς τακτικισμούς, οφείλουν να κάνουν χρήση της νωπής εντολής που τους έδωσε ο λαός πριν από λίγους μήνες.»