ΕΥΖην

Σεμινάριο για τη Θεραπεία του Τραύματος στο Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης


25-26 Ιουνίου από την Dr. Λίλη Αναγνωστοπούλου

Σεμινάριο "Θεραπεύοντας το Τραύμα"  θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου 2016 και ώρες 10:00 - 15:00 στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Βιοσύνθεσης από την Dr. Λίλη Αναγνωστοπούλου.Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται αφενός σε επαγγελματίες που θέλουν να γνωρίσουν την ψυχοσωματική προσέγγιση στο τραύμα και αφετέρου λειτουργούν και σαν εισαγωγή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιοσύνθεσης. Ταυτόχρονα απευθύνονται σε όποιον θέλει να δουλέψει εστιασμένα και εντατικά σε θέματα που τον απασχολούν και είναι αποτέλεσμα τραυματικών εμπειριών, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχει, τώρα ή στο παρελθόν, σε κάποια άλλη ψυχοθεραπευτική διεργασία.

Στο σεμινάριο αναλύονται βασικές έννοιες του τραύματος, διαφορετικές κάθε φορά, και στη συνέχεια γίνεται θεραπευτική δουλειά για όλους τους συμμετέχοντες σε μικρές ομάδες 2-4 ατόμων με τη καθοδήγηση θεραπευτών της Βιοσύνθεσης.

Η τραυματική εμπειρία μπορεί να οφείλεται σε καταστροφικά γεγονότα αλλά και σε επώδυνα γεγονότα καθημερινής ζωής. Δεν είναι το μέγεθος του γεγονότος, αλλά το μέγεθος της απειλής που βίωσε κάποιος, που έχει αποφασιστική σημασία. Αυτό που τραυματίζει δεν είναι το γεγονός αλλά η επίδραση του στο νευρικό σύστημα η οποία εκφράζεται με μια μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων από υπερδιέγερση μέχρι απάθεια, οργανικά προβλήματα και αρρώστιες, σωματικά συμπτώματα, φοβίες, επιθετική συμπεριφορά, αϋπνίες, δυσκολίες συγκέντρωσης κλπ.

Ως τραύμα ορίζεται η αποδιοργάνωση του νευρικού συστήματος που δεν μπορεί πλέον να ολοκληρώσει τους κύκλους εγρήγορσης και χαλάρωσης που αποτελούν τη φυσιολογική του λειτουργία.

Ο τρόπος που προσεγγίζουμε το τραύμα είναι κατ' αρχήν η εστίαση στις σωματικές αισθήσεις. Αυτές μας οδηγούν στη μεταμόρφωση της εγκλωβισμένης τραυματικής εμπειρίας, στην απελευθερωτική θεραπευτική εμπειρία. Είναι στη φύση του νευρικού μας συστήματος να δρα εξισορροπητικά και να δημιουργεί στον πυρήνα της τραυματικής εμπειρίας έναν άλλο πυρήνα της θεραπευτικής οδού. Σε αυτόν το πυρήνα έχει πρόσβαση η αισθητηριακή μας αντίληψη και αυτόν ακολουθούμε.

Καθώς οι σύγχρονες έρευνες της νευροφυσιολογίας καταδεικνύουν πλέον την άμεση σχέση σωματικών αισθήσεων-συναισθημάτων και νοητικών λειτουργιών, ο ενοποιημένος άνθρωπος (σκέψη-συναίσθημα-συμπεριφορά) απαιτεί ενοποιημένες προσεγγίσεις για την θεραπεία του. Οι αυτορυθμιστικές δυνατότητες του ανθρώπου είναι οι μόνες που θεραπεύουν αποτελεσματικά και μέσω της σωματικής προσέγγισης στο τραύμα μπορούν να ενεργοποιηθούν πιο αποτελεσματικά απ' ότι με άλλες προσεγγίσεις που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στο νου αφήνοντας το σώμα εκτός θεραπείας.

Το σεμινάριο αυτό είναι το τελευταίο για τη Θεραπεία του Τραύματος πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Το επόμενο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη.

Βιβλιογραφία:

Levine, Peter, Το Ξύπνημα της Τίγρης, 1999, Ελληνικά Γράμματα

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές:
Tηλ: 210 6836485 (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 17.00-19.00)
email: biosynth2@gmail.com

Ελληνικό κέντρο Βιοσύνθεσης
Στρατάρχου Παπάγου 13,
Χαλάνδρι, 152 34