Αγορές

Σε υψηλό 6 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με «το όπλο παρά πόδα» η Fed


Εμφανείς πλέον είναι οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ καθώς ο σχετικός δείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλά 6 ετών τον Ιούνιο. Βασικό μοχλό ανόδου αποτέλεσαν οι περαιτέρω ανοδικές τάσεις στην τιμή της βενζίνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Μάιο, ενώ διαμορφώθηκε 2,9% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017. 

Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τους σχεδιασμούς της Fed η οποία ετοιμάζεται για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Κατά γενική ομολογία η οικονομία διατηρεί μια θετική εικόνα και κινείται εντός στόχων όσον αφορά τη νομισματική πολιτική που έχει χαράξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ωστόσο οι κινήσεις δεν πρόκειται να είναι βεβιασμένες - όπως συνηθίζεται επί εποχής Γέλεν - αλλά συναρτήσει της πορείας της οικονομίας και τον μακροοικονομικών νέων που θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Σε επιμέρους στοιχεία, ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 2,3% από 2,2% προηγουμένως.

Διαβάστε επίσης