Διεθνή

Σε Χάντκε και Τοκάρτσουκ τα Νόμπελ Λογοτεχνίας


 Στην Πολωνή ακτιβίστρια συγγραφέα Όλγκα Τοκάρτσουκ και στον Αυστριακό Πέτερ Χάντκε  απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2019 και το 2018 αντίστοιχα.
 Η σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα τις επιλογές για το φετινό και το περυσινό βραβείο, το οποίο δεν είχε απονεμηθεί εξαιτίας  σεξουαλικο-οικονομικού σκανδάλου που οδήγησε σε ουσιαστική διάλυση της.
 Η 57χρονη Πολωνή διανοούμενη και ακτιβίστρια Όλγκα Τοκάρτσουκ βραβεύτηκε από την επιτροπή γιατί «καταπιάνεται με την τοπική ζωή, αλλά κοιτάει τη γη από ψηλά».
Η Τοκάρτσουκ σπούδασε ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Εχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, μικρότερα έργα πεζογραφίας και ποιητικές συλλογές. Με τον συχνά πολιτικό λόγο έχει δυσαρεστήσει συχνά τους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς  της χώρας της. Η ίδια δεέχτηκε επιθέσεις από ακροδεξιούς και ο εκδότης της αναγκάστηκε να προσλάβει σωματοφύλακες για να την προστατεύουν.

Η Στοκχόλμη τίμησε φέτος τον πολυβραβευμένο Χάντκε για την επιρροή που είχε το έργο του και για την «γλωσσική εφευρετικότητα».
Ο σπουδαίος συγγραφέας και μεταφραστής γεννήθηκε το 1942 στην Αυστρία από μητέρα σλοβενικής καταγωγής και Γερμανό πατέρα. Σπούδασε νομικά στο Γκρατς, αλλά διέκοψε τις σπουδές του το 1966, όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σφήκες».

Από τότε δημοσίευσε δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα και θεωρείται πια ένας από τους κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα. Μετέφρασε επίσης ξένους συγγραφείς στα γερμανικά, όπως και τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Διαβάστε επίσης