Αγορές

Σε «βαθύ κόκκινο» το χρηματιστήριο, τράπεζες -4%


Με σκεπτικισμό υποδέχθηκαν οι αγορές το νέο πακέτο άμεσων παροχών και φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Τα ελληνικά ομόλογα πιέσθηκαν σήμερα και οι αποδόσεις τους ανέβηκαν, ενώ στο χρηματιστήριο οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.

Στον προβληματισμό όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των νέων μέτρων, προστίθεται η αρνητική επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα, που καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη αντίδραση στο νέο πακέτο μέτρων είναι μάλλον υπερβολική, συναρτώμενη με τη γενικότερη συγκυρία και την «διάθεση διόρθωσης» που προϋπήρχε στο ΧΑ.

Το ίδιο ισχύει και για την αγορά ομολόγων, όπου η ανάκαμψη των αποδόσεων είχε αρχίσει την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Πάντως το αρνητικό κλίμα και οι πτωτικές τάσεις στο χρηματιστήριο ενδέχεται να διατηρηθούν τις επόμενες μέρες, λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι κρίσιμες για τη διαμόρφωση τάσης και την περαιτέρω πορεία  της αγοράς θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις. Το πρώτο ζητούμενο σ’ αυτές είναι να παραμείνει ο ΓΔ πάνω από την περιοχή στήριξηςπου προσδιορίζεται στις 743-737 μονάδες.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε ακριβώς στο όριο αυτής της περιοχής, στις 743,01 μονάδες, με απώλειες 2,10%.
Κατά 1,93% υποχώρησε FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις  1.928,13 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  έκλεισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 4,03%. Με αρνητικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -7,6%, Attica Bank -4,6%, Eurobank και Alpha -4,3%,  Εθνική -1,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον η ΔΕΗ (+2,3%), που παρέμεινε για τέταρτη ημέρα σε τροχιά ανάκαμψης. 

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Grivalia -4,5%, Jumbo -4%, Aegean και Ελλάκτωρ -3%, ΕΛΠΕ -2,9%, Φουρλής -2,8%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,4%, ΑΔΜΗΕ -2,2%,  Τιτάν -2%, Βιοχάλκο -1,9%.

Διαβάστε επίσης