Αγορές

Σε τροχιά διόρθωσης το χρηματιστήριο, πιέσεις στις τράπεζες


Τα αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη  στο ΧΑ αποτελούν ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις  και η αγορά παίρνει καθοδική κατεύθυνση, μετά από μία εβδομάδα ανόδου με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές.

Σε τροχιά διόρθωσης κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται. Αρνητική η επίδραση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου σημειώνεται επίσης αλλαγή κλίματος, υπό την επίδραση της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στη Συρία.

Στο ΧΑ καταλύτη ανόδου αποτέλεσε την προηγούμενη εβδομάδα  το σχέδιο «Ηρακλής», που θα βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να  απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ,  δίνοντας τους τη δυνατότητα να βελτιώσουν αισθητά και την εικόνα των ετήσιων ισολογισμών τους, με βάση τους οποίους θα αξιολογηθούν στα επόμενα stress test της ΕΚΤ.

Αυτήν την εβδομάδα το ενδιαφέρον  επικεντρώνεται στα ζητήματα του Προϋπολογισμού, εν αναμονή αντιδράσεων  από την Κομισιόν η οποία έχει υποβληθεί προς έγκριση το προσχέδιο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο τις επόμενες μέρες.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι δείκτες παραμένουν σε τροχιά διολίσθησης και βρίσκονται αυτή την ώρα σε χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης  υποχωρεί κατά 0,80% στις 849,3 μονάδες.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,80%, υποχωρώντας στις 2.115 μονάδες.

«Βουτιά» -2,20% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -2,7%, Εθνική, Alpha και Attica -2,2%, Eurobank -1,8%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips μόνο τρεις μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο: Σαράντης +1,3%, EXAE +0,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,2%.
 Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -2,8%, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Φουρλής -1,5%,  Ελλάκτωρ -1,3%, ΑΔΜΗΕ -1%.

Στα mid caps ξεχωρίζουν MIG και Νηρέας +4%. Συνεχίζεται η καταβύθιση της MLS, που υποχωρεί κατά 9%.

Διαβάστε επίσης