Αγορές

Σε τροχιά διόρθωσης το χρηματιστήριο


Μετά από μία σύντομη περίοδο συσσώρευσης η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει το δρόμο της διόρθωσης. Σε πτωτική κατεύθυνση κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες, διολισθαίνοντας συνεχώς από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Συνεχίζεται η συναλλακτική άπνοια, σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, πολλές μεταβιβάσεις πακέτων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων παραμένουν επιφυλακτικοί, αποφεύγοντας την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου.

Καταλύτης διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος οι αναζωπυρούμενες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, που μπορεί να πλήξει άμεσα τον τουρισμό, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ρευστό σκηνικό στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι δείκτες καταγράφουν σήμερα μικρά κέρδη,της τάξεως του 0,30%.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ΑΜΚ της Alpha Bank, καθώς ο βαθμός επιτυχίας της και η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα επηρεάσουν γενικότερα τις τραπεζικές μετοχές και συνολικά την αγορά.

Συνεχίζεται η κινητικότητα στα mid caps και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βραχυχρόνιων κερδών - αλλά και το ρίσκο είναι αυξημένο.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με οριακά θετικό πρόσημο, αλλά πήραν αμέσως καθοδική κατεύθυνση. Η διολίσθηση συνεχίζεται, χωρίς να έχει εκδηλωθεί η παραμικρή κίνηση αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά ημ΄ρας, υποχωρώντας κατά 1% στις 894,4 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απώλεια της στήριξης στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων μπορεί να αποτελέσει προοίμιο μεγαλύτερης καθοδικής κίνησης.

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,80%, στις 2.168,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -0,57% και τώρα υποχωρεί κατά 0,35%.  Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,8%). Αμετάβλητη η Alpha Bank. Στο κόκκινο Attica Bank -3,4%, Πειραιώς -1,5%, Eurobank  και ΅Εθνική -0,3%. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips δεν υπάρχει μετοχή που να σημειώνει άνοδο. Αμετάβλητες Coca-Cola και ΑΔΜΗΕ. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -3%, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Lamda -1,7%, Βιοχάλκο -1,5%, Τιτάν, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ -1,2%, ΕΛΠΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1%. 

Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνο η Κρι-Κρι (+1%). Στον αντίποδα Cenergy και Autohellas -3,2%, Ικτίνος -2,8%, Elton -2,3%, Intracom και Ολυμπιακή Τεχνική +2%.

Διαβάστε επίσης