Αγορές

Σε τροχιά διολίσθησης παραμένει το χρηματιστήριο


Συνεχίζεται για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση η διολίσθηση  μετοχών και δεικτών στο ΧΑ, προκαλώντας  επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος και εντεινόμενες ανησυχίες. “Κατακόκκινο” ταμπλό, με ελάχιστες μετοχές να σημειώνουν άνοδο. Ομως οι απώλειες είναι περιορισμένες, αν και οι βασικοί δείκτες κινούνται στα χαμηλά ημέρας.

Διιστάμενες οι απόψεις αναλυτών και χρηματιστηριακών παραγόντων για  τις βραχυχρόνιες προοπτικές και την περαιτέρω πορεία του ΧΑ. Οι “αισιόδοξοι” αναμένουν μιά γρήγορη αντίδραση-αντιστροφή,που θ οδηγήσει τον ΓΔ  σε νέα υψηά διετίας, με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες. Η άλλη πλευρά βλέπει να έρχεται σημαντική διόρθωση.

Προβληματισμό προκαλούν και οι πληθαίνουσες αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των διεθνών αγορών.Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά κερδίζοντας περίπου 0,5%, ενώ αίσθηση προκαλεί  έκθεση-ανάλυση της  Bank of America, που προειδοποιεί για διόρθωση της τάξεως του 10% τους επόμενους μήνες.
Η αβεβαιότητα επηρεάζει ασφαλής τη στάση των διεθνών χαρτοφυλακίων  και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου η παρουσία τους τον τελευταίο ενάμισυ μήνα είναι υποτυπώδης.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με κέρδη, αλλά οι βασικοί δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση. Μετά από μιά πρόσκαιρη ασθενλη ανοδική αντίδραση έχουν ξαναπάρει καθοδική κατεύθυνση και βρίκονται τώρα σε χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,61% στις 920,61 μονάδες και γύρισε στο κόκκινο. Τώρα βρίσκεται στις 911,2 υποχωρώντας κατά 0,43%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,45%  στις 2.190,4 μονάδες
 Ο τραπεζικός δείκτης  έχει κινηθεί με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Πήγε μέχρι +0,85% και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο (-0,20%).  Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατηρουν η Εθνική (+0,4%) και οριακά η  Alpha. Στον αντίποδα Attica Bank -5,5%, Εurobank -0,8%,  Πειραιώς – 0,7%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον τρεις μετοχές  σημειώνουν (μικρά) κέρδη: Σαράντης +1,7%, ΔΕΗ +1%, Τιτάν +0,2%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες  ΑΔΜΗΕ -2,8%,  ΟΠΑΠ -1,6%, Motor Oil, Aegen και ΕΥΔΑΠ -1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ -1,1%.
 Στα mid caps ξεχωρίζει η Profile με +3,6% και ακολουθεί  η Elton με +0,8%. Στον αντίποδα Intracom -3%, Κρι-Κρι -2,3%,  ΕΥΑΘ -1,9%, Πλαίσιο -1,5%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης