Πολιτική

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας δισεκατομμύρια άνθρωποι


Πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να διαβιούν  σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.Πάρα πολλοί παραμένουν πεινασμένοι και άρρωστοι.Πάρα πολλές μητέρες πεθαίνουν κατά τον τοκετό, και πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Αυτή είναι μία εικόνα που δεν περιγράφει τις συνθήκες ζωής του τρίτου κόσμου αλλά απεικονίζει μία πραγματικότητα την οποία βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Μελέτη από το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann, δείχνει  ότι οι περισσότερες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου απέχουν πολύ από τηνεπίτευξη των αναπτυξιακών στόχων που έχει θέσει ο  ΟΗΕ, με καταληκτική ημερομηνία το 2030.

Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ έχει θέσει 169 στόχους που πρέπει να πληρούνται από τις χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2030. Πρόκειται κυρίως για  ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών θεμάτων, όπως η καταπολέμηση της ανισότητας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τις  καλύτερες επιδόσεις από τις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ελβετία. Η μελέτη διαπίστωσε  ότι πολλές σε πολλές από τις χώρες που εξετάστηκαν υπάρχουν  σημαντικά κενά στο θέμα της καταπολέμησης της ανισότητας. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι σε 23 από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το πλουσιότερο 10% κέρδισε όσο το φτωχότερο 40%.

Οι διαφορές ήταν ιδιαίτερα μεγάλες  στις ΗΠΑ.Η Τσεχική Δημοκρατία ξεχώρισε για τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην αντιμετώπιση ποσοστού φτώχειας καθώς στην κατάταξη είναι υψηλότερα ακόμα και από τα σκανδιναβικά κράτη.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι ανεπτυγμένες χώρες ολιγωρούν  στην προώθηση μέτρων για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ισλανδία, Νορβηγία και  Σουηδία είναι οι πιο δραστήριες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , ενώ το ποσοστό  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις Κάτω Χώρες ήταν λιγότερο από το 4%.

Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις απο την κλιματική αλλαγή θα είναι τα επόμενα χρόνια ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πλανήτης. Μάλιστα εκτιμάται ότι  άνθρωποι απο 15- 20 διαφορετικές χώρες, θα αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος. Συνολικά τις επόμενες δεκαετίες 150 - 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς λόγω των προβλημάτων που θα ενσκήψουν απο την κλιματική αλλαγή.

Η Γερμανία κατατάσσεται μεταξύ των πιο βιώσιμων έθνη, και ξεχωρίζει  για την κοινωνική σταθερότητα και την εγχώρια ασφάλεια. Όμως, παρά τις ισχυρές πρωτοβουλίες , για την προώθηση  ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας, οι επιδόσεις της υπολείπονται των στόχων. Σημειώνεται ότι χαμηλά στην κατάταξη της αξιολόγησης για την επίτευξη των στόχων είναι  Ελλάδα, η Χιλή, η Ουγγαρία, η Τουρκία και το Μεξικό.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις