Πολιτική

Σε «ρότα» συντεταγμένης υποχώρησης


Το Μαξίμου εγκαταλείπει την επιθετική στρατηγική για χρέος, QE και επιχειρεί υποχώρηση με συνταγμένο τρόπο, προκειμένου να διασφαλίσει υψηλή δόση και θετικές διατυπώσεις για το χρέος, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

 Η κυβέρνηση το πήρε… απόφαση, ότι ο ευσεβής της πόθος για μια συνολική λύση, που περιλάμβανε αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέος και «διέξοδο» προς το QE της ΕΚΤ, δεν πρόκειται να περπατήσει. Το Μαξίμου υποχωρεί από τις αρχικές του επιδιώξεις, αλλά επιθυμεί να το κάνει όχι άτακτα, αλλά με συντεταγμένο τρόπο, ευελπιστώντας ότι έστω και την ύστατη στιγμή, θα κερδίσει την περιβόητη θετική διατύπωση για το χρέος και θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θα αφήσει ο επώδυνος συμβιβασμός με τους δανειστές, που βρίσκεται προ των πυλών.

Η άτεγκτη στάση της Γερμανίας και η άρνησή της να συζητήσει επί της ουσίας την συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας για το ελληνικό χρέος, κατέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, ότι το «παιχνίδι» για το χρέος-τουλάχιστον στην παρούσα φάση- δεν μπορεί να κερδηθεί. Η επιδίωξη για ρήξη κυρίως με το Βερολίνο στο επερχόμενο Eurogroup και η αναζήτηση πολιτικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου, κατέστη ανεδαφική και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες αναγνώρισαν το δυσμενές πεδίο διαπραγμάτευσης που έχει δημιουργηθεί και προς αποφυγήν νέων καθυστερήσεων, που θα έθεταν σε κίνδυνο ακόμη και τη δόση, επέλεξαν να αναθεωρήσουν την στρατηγική, εγκαταλείποντας το μείζον αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους και να αποδεχθούν το μοιραίο, που στην προκειμένη περίπτωση εμπεριέχει τα στοιχεία του επώδυνου-αλλά σύμφωνα με το Μαξίμου-διαχειρίσιμου συμβιβασμού.

Η νέα κυβερνητική γραμμή που έχει ως κεντρικό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης-χωρίς ουρές και εκκρεμότητες- στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα συζητηθεί στο σημερινό έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος τους κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού πλάνου, που επικεντρώνεται κυρίως στην εξασφάλιση μεγαλύτερης δόσης – της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Επιδίωξη του Μαξίμου είναι να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, εξοφλώντας κυρίως τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς του ιδιώτες, ένα ακανθώδες ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης. 

Παράλληλα στο μείζον ζήτημα του χρέος, παρά το γεγονός ότι οι «οδοί» ελιγμών και τακτικισμών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την καταγραφή συγκεκριμένων θετικών διατυπώσεων-στο Eurogroup- τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ως «προίκα» στην ανοιχτή συζήτηση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της EKT.

Επικράτησε το σχέδιο ΔΝΤ-Βερολίνου

Έχει καταστεί σαφές ότι η «φόρμουλα» που θα επιλεχθεί για την Ελλάδα, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, φέρει την υπογραφή του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να το χρηματοδοτεί και θα βάλει χρήματα μόνο όταν οι Ευρωπαίοι αποφανθούν οριστικά για τα μέτρα μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις